Il-96-300 , zdroj: Pravdareport
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo, Vojenská technika,

Video: Ruský Air Force One

Ruský Air Force One – lietadlo prezidenta Vladimíra Putina – je Iljušin Il-96-300. Jedná sa o osobné lietadlo s dlhým doletom, ktoré môže lietať bez pristátia až 13 000 km. Málokto vie, aké bezpečnostné systémy sú nainštalované v lietadle ruského prezidenta.


Il-96 je kompletne vyrobený z ruských komponentov. Lietadlo je vyrobené úplne v Rusku. Do skupiny prezidentských lietadiel patria nielen Il-96, ale aj Tu-154, Tu-204, Jak-40, Suchoj Superjet a dva Airbus-319. Prezident môže podľa potreby použiť aj dva vrtuľníky.

V súčasnosti nie je IL-96 komerčne ziskový, takže pre toto lietadlo neexistuje hromadná výroba. Lietadlo sa vyrába kúsok po kúsku, výlučne pre potreby prezidenta. Pri leteckej doprave v Rusku môže prezident použiť akékoľvek iné lietadlo z jeho flotily. Il-96 sa používa na cestovanie na medzinárodné lety na samity do iných krajín.

Keď je prezidentské lietadlo vo vzduchu, je sprevádzané stíhacími lietadlami ruských vzdušných síl. Za nimi sú aj ďalšie lietadlá. V prípade útoku na prezidentské lietadlo sa doprovodné tryskáče budú snažiť odraziť útok. Môžu používať rakety typu vzduch-vzduch a vzduch-zem. Ak je to potrebné, stíhačky sa obetujú, aby zachránili prezidentské lietadlo, a ak kroky bojovníkov na zabránenie útoku nepostačujú, môže prezidentove lietadlo útoky odraziť nezávisle .

Telo Il-96 je vyrobené zo špeciálnych materiálov absorbujúcich rádiové žiarenie, vďaka ktorým je pre radary neviditeľné. Letová trasa je vždy prísne klasifikovaná. Keď prezidentovo lietadlo letí nad územím Ruskej federácie, ruské systémy protivzdušnej obrany ho sprevádzajú, aby zachytili možné útoky.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov