MiG-29N Kráľovských vzdušných síl Malajzie (RMAF)
Aktuality, Letectvo,

Rusko ponúka Malajzii odkúpenie lietadiel MiG-29 a dodanie nových lietadiel MiG-35 generácie 4++

Prezident RF Vladimír Putin vyslal do Malajzie osobitného predstaviteľa, ktorého úlohou počas rozhovorov s domácimi najvyššími predstaviteľmi bude dohodnúť nové pokračovanie vojensko-technickej spolupráce medzi oboma krajinami.


Ako splnomocnený vyslanec prezidenta prehovoril Viktor Kladov, ktorý v korporácii Rostech zodpovedá za medzinárodné smerovanie a agendu s tým súvisiacu. Podľa jeho slov je V.Putin, mimochodom majúci vzťah k ministerskému predsedovi Muhamadovi Mahathirovi, ako aj ku krajine vo všeobecnosti, plný úprimného rešpektu, pripravený podporiť rozvoj Malajzie, medziiným aj v oblasti bezpečnosti krajiny.

Ako potvrdil ruský osobitný vyslanec, výsledkom predchádzajúceho pokusu o spoluprácu bolo dodanie viacúčelových lietadiel MiG-29N v roku 1995 a tiež najmodernejších viacúčelových lietadiel Suchoj Su-30MKM v roku 2003 v rámci kompromisného, bartrového obchodu, na základe ktorého Malajzia „platila“ za lietadlá palmovým tukom.

Kladov povedal, že dnes ruský prezident ponúka úplné odkúpenie 18 ks v súčasnosti zakonzervovaných (sú uložené v aktívnej rezerve) lietadiel MiG-29N zo stavu Kráľovských vzdušných síl Malajzie (RMAF) a ich nahradenie dodávkou dvoch letiek najmodernejších viacúčelových stíhacích lietadiel MiG-35 generácie 4++, – informáciu tohto znenia prinášajú aj noviny The New Straits Times.

Predchádzajúce slová možno zároveň brať ako príklad „analogickej schémy“ (cesta odkupu staršej americkej techniky…?, v nedávnej minulosti totiž dostali podobnú ponuku aj niektorí členovia NATO od americkej vlády) a tiež spôsob či možnosť ako obnoviť park vrtuľníkov Sikorsky S-61 Nuri, ktoré v letectve Malajzie slúžia od konca 60-tych rokov 20. storočia. Ruská strana ponúka Malajzii moderné stroje novej generácie, konkrétne Mil Mi-171 ako náhradu za tieto zastaralé (morálne aj technicky) vrtuľníky S-61 Nuri. Mi-171 sú naopak považované za ťažné kone transportného letectva a svoju spôsobilosť a spoľahlivosť i v komplikovaných podmienkach veľakrát dokázali aj v službách v OSN, napríklad počas konfliktu v Afganistane.

Na dôvažok, ako ešte povedal V.Kladov, je Rusko pripravené dodať Malajzii aj najmodernejšie ľahké cvično-bojové lietadlá Jak-130 a to za pružných podmienok typu win-win, ktoré zabezpečia spokojnosť na oboch stranách.

Ilustračný obrázok – pohľad na jedno z lietadiel Jak-130 Vzdušných síl Mjanmarska.

V zozname ďalších návrhov (na predaj) sa nachádzali vrtuľníky Ansat, Mi-8/17 a tiež Kamov Ka-32A11DC pre potreby vojenského námorníctva resp. rezort výnimočných situácií (hasenie požiarov alebo záchrana služba) či tiež hydroplány vhodné pre rozvoj turizmu na ostrovoch.

Odpovede na tieto otázky môžu priniesť už najbližšie dni, kedy sa majú uskutočniť rozhovory na stretnutiach dvoch najvyšších predstaviteľov vo Vladivostoku, – doplnil V.Kladov.

preklad a úprava: mip

zdroj: https://topwar.ru

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov