Hydroplán A-40 Albatros, druhý letový prototyp, „červená 20“
Aktuality, Letectvo,

Rusko oživuje projekt hydroplánu Beriev A-40 Albatros, najväčšieho obojživelného lietadla na svete

Na Ministerstve obrany RF plánujú obnoviť projekt obojživelného lietadla Beriev A-40 Albatros. Podľa informácií novín Izvestija, ide o najväčší hydroplán na svete, ktorého vývoj bude teraz konečne dovedený do konca. Predpokladá sa, že modernizovaný hydroplán Albatros nájde využitie jednak ako záchranné lietadlo v službách Ministerstva pre výnimočné situácie (MVS) a taktiež ako univerzálne protiponorkové lietadlo v službách vojenského námorníctva.


Počiatky vývoja protiponorkového obojživelného lietadla Beriev A-40 spadajú ešte do konca 70-tych rokov 20. storočia. V tom čase začali konštruktéri Taganrožského leteckého vedecko-technického komplexu (TANTK Berieva, pôvodne OKB Berieva) ešte z vlastnej iniciatívy pracovať nad hydroplánom, ku ktorému napokon dostali oficiálne zadanie v apríli 1980 a teda aj financie. V súlade so spomenutým zadaním mala byť činnosť palubných systémov lietadla A-40 Albatros (v kódovom značení NATO – Mermaid) v maximálnej možnej miere automatizovaná, týkať sa to malo vyhľadávania, identifikovania, sledovania a ničenia ponorkových plavidiel protivníka a taktiež navigácie.

Prvý let prvého prototypu sa uskutočnil viacmenej neplánovane 8. decembra 1986. V ten deň testoval pilot s lietadlom vysoké rýchlosti na zemi a pri jednom z týchto testov pred koncom VPD (vzletová a pristávacia dráha) poryv vetra nadvihol lietadlo a pilotovi už nezostávalo iné len manéver dokončiť. K oficiálnemu prvému letu (teda celkovo druhému) potom prišlo až v apríli 1987.  Prvý vzlet a pristátie na vodnej hladine sa uskutočnili 4. novembra 1987. Verejný debut lietadla potom v auguste 1989. V novembri 1989 opustil brány Taganrožského komplexu druhý a zároveň posledný prototyp A-40 Albatros („červená 20“). A hoci projekt úspešne pokračoval, kvôli nedostatku financií v Rusku 90-tych rokov 20. storočia a tiež kvôli strate záujmu zo strany Ministerstva obrany RF napokon v roku 1993 vývoj lietadla predčasne skončil.

Hydroplán A-40 Albatros, druhý letový prototyp, „červená 20“

Prvé pokusy o obnovenie vývoja prebehli už v roku 2008, v roku 2012 však práce na lietadle opätovne predčasne skončili. Neskôr, v roku 2016 rezort obrany vydal prehlásenie o zamýšľanom nahradení technicky i morálne zastaralých obojživelných lietadiel Beriev Be-12 lietadlami A-40 do roku 2020. V súčasnosti prebieha modernizácia časti výbavy Be-12 tak, aby boli schopné prevádzky do plánovaného náhradenia novými lietadlami A-40.

V prípade, že Beriev A-40 Albatros napokon „príde na svet“, bude najväčším obojživelným lietadlom na svete. Jeho predchodca, spomínaný Be-12 je dlhý 30,17 m a rozpätie krídiel má 29,84 m. Maximálna vzletová hmotnosť „starčeka“ bola, resp. je 36 ton a najvyššia dosahovaná rýchlosť do 550 km/h. Dolet potom približne 3600 km. K dnešnému dňu je však zatiaľ stále najväčším hydroplánom v danej triede čínsky hydroplán Avic AG600 Water Dragon s dĺžkou 37 metrov a rozpätím krídel 38,8 metra. Vodný drak však ešte nebol zaradený do stavu čínskeho námorníctva, naďalej je „iba“ v štádiu prototypu…

Dĺžka Albatrosa je ale až 43,84 m a rozpätie krídiel 41,62 m. Maximálna rýchlosť hydroplánu má byť 800 km/h a dolet okolo 5000 km. V súboji prototypov teda A-40 už teraz prekonáva čínsky ekvivalent.

V súčasnosti sa projekt obojživelného lietadla Beriev A-40 Albatros nachádza v štádiu odsúhlasovania definitívneho obnovenia a zároveň dokončenia vývoja. Odborníci z vojenského námorníctva sa zaoberajú novými takticko-technickými potrebami pre lietadlo – amfíbiu. Ak sa tento proces zavŕši úspešne, potom Ministerstvo obrany objedná výrobu troch kusov prototypov A-40. Tieto nové Albatrosy, ako sa očakáva, následne dostanú vybavenie pre vyhľadávanie ponoriek a najmodernejšie palubné prístroje. V budúcnosti sa plánuje využívanie Albatrosov ako univerzálnych protiponorkových a záchranných prostriedkov.

preklad a úprava: mip

zdroj: https://planet-today.ru , https://topcor.ru , https://ruslet.webnode.cz

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov