zdroj: MO ČR
Aktuality, História, Letectvo,

Zomrel Kurt Taussig, jeden z posledných dvoch žijúcich československých letcov RAF

Vo veku 96 rokov vo štvrtok v Londýne zomrel kapitán letectva Kurt Taussig, posledný čs. pilot Spitfiru žijúci po druhej svetovej vojne vo Veľkej Británii. Taussig bol jedným z tzv. Wintonových detí.


foto: archiv ZÚ ČR v Londýne

V roku 1939 opustil Kurt Taussig s bratom Karlom Československo jedným z Wintonových transportov. Rodičia a starší brat skončili v koncentračnom tábore. Obaja bratia vo Veľkej Británii cítili, že by mali svoj dlh splatiť. Kým mladší Karl nakoniec ako príslušník armády bojoval v blízkosti Singapúru, Kurta to ťahalo k letectvu. Lenže keď v roku 1941 dosiahol plnoletosť a požiadal československú peruť o vstup do armády, dostalo sa mu tvrdého odmietnutia. Ako oficiálny dôvod bolo uvedené, že nie je vyučený pre špeciálne práce u letectva – hoci to u mnohých iných nevadilo. Historici až o sedem desiatok rokov neskôr zistili prečo. “Taussig je zrejme osoba neovládajíca český jazyk. Jeho pridelenie k letectvu by len pobúrilo českých ľudí, “stálo v armádnych dokumentoch.

foto: archiv ZÚ ČR v Londýne

Kurt sa tak ľahko nevzdal a do Britského kráľovského letectva nakoniec v roku 1942 vstúpil priamo, pilotný výcvik prekonal v africkej Južnej Rodézii, Palestíne a Egypte. Schváliť to ale musel prezident Beneš. Aj preto na svojej prvej britskej uniforme nosil nášivku “Czechoslovakia”. Do bojových operácií sa Taussig zapojil, rovnako ako posledný žijúci český letec RAF Emil Boček, až začiatkom roka 1945, odlietal na Spitfire okolo päťdesiat misií, slúžil u britskej 225. peruti v Taliansku a Rakúsku až do 7. januára 1947. Kurt Taussig za svoje vojenskej kariéry u RAF dosiahol hodnosť kapitán letectva.

foto: archiv ZÚ ČR v Londýne

Pohreb Kurta Taussiga sa bude konať v stredu 25. 9. 2019 o 14:30 hod v krematóriu Golders Green v Londýne.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov