.
Aktuality, Bezpečnosť,

Na Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na Lotyšsko

Prvé tri októbrové dni sa v priestoroch Centra výcviku Lešť uskutočnilo taktické cvičenie s bojovou streľbou samohybných kanónových húfnic vz. 2000 Zuzana 2. palebnej batérie michalovského samohybného delostreleckého oddielu. Podľa veliteľa oddielu podplukovníka Romana Bobaľa cvičenie batérie a dvoch prieskumných tímov je súčasťou prípravy na budúcoročné vyslanie príslušníkov oddielu v rámci predsunutej prítomnosti eFP v Lotyšsku. V polovici budúceho roka tam michalovskí delostrelci vystriedajú príslušníkov nitrianskeho mechanizovaného práporu. Na streľbách bol prítomný aj koordinátor palebnej podpory a náčelník delostrelectva OS SR plukovník Pavol Barančík. „Pôjde o historicky prvú účasť ucelenej delostreleckej jednotky v zahraničí pri plnení úloh spoločne s ďalšími príslušníkmi armád NATO. Preto kladieme na jej prípravu taký dôraz. S výsledkami streľby aj s prístupom veliteľov a príslušníkov batérie som spokojný. Verím, že v nadchádzajúcich mesiacoch bude ich príprava gradovať a urobia v Pobaltí dobré meno nielen nášmu delostrelectvu, ale aj celým OS SR a Slovensku,“ vyjadril svoje presvedčenie plukovník Barančík.


.

Cvičenie pozostávalo z precvičenia manévru, organizácie streľby a riadenia paľby a reálneho postreľovania cieľov vo dne aj v noci. Veliteľ oddielu pripomína, že preverilo veliteľov v plánovaní nastávajúcej operácie a naplánovaní presunu do jej priestoru, preverilo ich zo spôsobilosti riadenia podriadených jednotiek počas plnenia úloh defenzívnej operácie a pri riadení a poskytovaní palebnej podpory v prospech manévrových jednotiek. Ale napríklad aj precvičilo velenie batérie v zhromažďovaní, analýze, spracovaní hlásení o situácii a odovzdávaní správ.

.

„Bolo to dôležité aj preto, lebo batéria prešla v poslednom období pomerne výraznými personálnymi zmenami. Jednotka počas troch výcvikových dní splnila celkom 12 palebných úloh,  z toho 6 bojovou streľbou. Dve palebne úlohy boli plnené v noci. Vo všetkých prípadoch boli ciele zasiahnuté a vyradené z bojovej činnosti. Celkovo hodnotím, že cvičenie ukázalo správne smerovanie výcviku jednotky, jej súdržnosť a vôľu popasovať sa s technickými a aj meteorologickými podmienkami. Zistené nedostatky budú docvičené. Ich odstránenie preveríme  v priebehu cvičenia v apríli budúceho roka znova na Lešti. Medzi najlepších patril veliteľ palebnej čaty poručík Daniel Michlina, zástupca palebného družstva čatár Ľuboš Kalkahus, technik rotný Juraj Knapík, vodič slobodník Miloš Meričko a starší prieskumníci desiatnici Slavomír Kešel a Ladislav Pihulič,“ konštatuje podplukovník Bobaľ.

.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov