Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Úprimná vďaka, Ukrajina – Číňania ďakujú Kyjevu za predaj vojenských technológií

Citujeme z článku Sohu:


V čínskej tlači bol uverejnený materiál, ktorý rozprúdil širokú diskusiu tak medzi odborníkmi ako aj medzi laickou verejnosťou a to, pochopiteľne, predovšetkým v samotnej ČĽR. Diskutujúcim bolo určené už samotné pomenovanie príspevku, ktorý šíri čínska tlač. Znie nasledovne: „Vďaka ti Ukrajina. V priebehu viac ako 20 rokov predala táto krajina do Číny množstvo základných vojenských technológií“.

V článku sa spomína, že v oblasti čínskeho vojenského priemyslu prebehol za posledné roky nebývalý rozvoj. Konkrétne to znamená, že sa spustila výroba vlastných lietadlových lodí, začala sa produkcia viacúčelových stíhacích lietadiel novej generácie, výroba ponoriek a tiež rakiet a to vrátane okrídlených.

Je možné povedať, že ak Západ vynaložil na vývoj zbraní úsilie trvajúce v rozmedzí od 50 do 100 rokov, Číne podobný vývoj trval len približne tri desaťročia. A tieto úspechy čínskeho vojenského priemyslu sú neoddeliteľne späté s Ukrajinou. Práve ona, bývala republika Sovietskeho zväzu, zdedila mnohé pokročilé vojenské technológie po ZSSR a v konečnom dôsledku takmer všetky dôležité z nich predala nám (Číne).

Menovite môžme ako príklad uviesť rozvoj výroby tankov v ČĽR, ku ktorému došlo po tom ako nám Ukrajina predala technológiu niekoľkých typov tankov vrátane tanku T-80. Tiež treba spomenúť, že Ukrajina svojho času predala Číne lietadlovú loď (lietadlový krížnik v sovietskej terminológii), dnes brázdiacu vody najmä Východočínskeho a Juhočínskeho mora, no už pod čínskym menom Liaoning, s trupovým číslom 16.

V článku sa ďalej píše:

Číne sa podarilo kúpiť túto lietadlovú loď len za 20 miliónov amerických dolárov. A pri tom na lodi neboli len technológie stavby lode samotnej, ale i množstvo iných, vskutku kľúčových vojenských technológií.

Čínska palubná stíhačka Šenjang J-15

Odborníci, podporujúci túto informáciu, tiež dopĺňajú, že jednou z takých cenných technológií sa stala tá, ktorá je spojená s výrobou a vývojom palubných stíhacích lietadiel Šenjang J-15. Hurá-vlastenecky naladení predstavitelia v Číne však pritom považujú vďačnosť Ukrajine za zbytočnosť, podľa nich je potrebné ďakovať predovšetkým čínskym vedcom a konštruktérom.

Zdroj: https://topwar.ru/

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov