General Dynamics F-16C Fighting Falcon zo 480. stíhacej letky 52. stíhacieho krídla, letecká základňa v Spangdahleme, Nemecko (zdroj: USAF,  Master Sgt. Austin M. May)
Aktuality, Letectvo,

Americká stíhačka F-16CM havarovala v juhozápadnom Nemecku


Stíhacie lietadlo General Dynamics F-16CM amerických vzdušných síl s volacím znakom “Warhawk 11”, zo stavu 52. stíhacieho krídla havarovalo v neobývanom lesnatom území v blízkosti mesta Zemmer-Rodt, ktoré sa nachádza severne od mesta Trier.

Pilot sa stihol bezpečne katapultovať a utrpel len menšie poranenia, s ktorými bol prevezený do nemocnice. Podľa hovorcu Vzdušných síl USA v Nemecku, lietadlo havarovalo počas rutinného výcvikového letu.

Oficiálni predstavitelia k udalosti uviedli, že lietadlo spadlo do lesa v katastri mesta Zemmer-Rodt počas vykonávania tréningového letu, ktorý medziiným spočíval tiež vo vykonaní letu medzi mestom Trier a americkou leteckou základňou v Spangdahlene.

Hovorkyňa základne Angela Watson potvrdila, že lietadlo havarovalo 8. októbra 2019 v čase okolo 15. hodiny popoludní miestneho času a pilot, ktorý bol prevezený do nemocnice s menšími poraneniami, je momentálne v bezpečí a mimo ďalšieho ohrozenia. Informácie k príčine havárie hovorkyňa zatiaľ neuviedla.

Príčina havárie – pádu lietadla je v tejto chvíli predmetom vyšetrovania.

Úrady zablokovali územie v okolí havárie vrátane niekoľkých komunikácií a miestna polícia žiada vodičov v oblasti, aby sa vyhli danému miestu ak je to možné a využili pre presun iné trasy.

Na americkej leteckej základni v Spangdahleme je dislokovaných najmenej 24 ks stíhacích lietadiel typu General Dynamics F-16C/D Fighting Falcon a približne 4000 amerických vojakov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov