Su-57
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Doletí až do Austrálie – v USA sa desia možného bojového doletu Su-57 v juhovýchodnej Ázii

Suchoj Su-57 je aj v exportnej verzii schopný niesť okrem nadzvukových rakiet dlhého doletu typu R-37M dosahujúcich rýchlosť Mach 6 tiež najväčšiu hrozbu ruského vojenského priemyslu z kategórie riadených rakiet, ktorou je nadzvuková balistická raketa Ch-47M2 Kindžal s dosahovanou rýchlosťou až Mach 12. Je očividné, že kombinácia predovšetkým druhej v poradí uvedenej rakety a stíhacieho lietadla Su-57 by mohla poskytovať mimoriadne efektívny a moderný prostriedok vojenského zadržiavania.


Po uverejnení správ o tom, žeby Mjanmarsko mohlo byť prvým zahraničným užívateľom ruských viacúčelových stíhacích lietadiel 5. generácie Suchoj Su-57 z dôvodu modernizácie vojenského letectva a taktiež o nedávnej návšteve mjanmarského veľvyslanca Ko Ko Šejna v Moskve na rokovaniach o tejto otázke, hodnotenie možných dôsledkov takéhoto nákupu pre bezpečnosť krajín juhovýchodnej Ázie získalo podľa americkej stránky Military Watch na aktuálnosti.

Suchoj Su-57 má veľké šance stať sa kľúčovým bojovým prostriedkom pre Vzdušné sily Mjanmarska, nakoľko disponuje schopnosťami uskutočňovania leteckých úderov na veľké vzdialenosti, čo zabezpečí odstrašujúci potenciál nielen vo vzťahu k susedným krajinám no i k tým výrazne vzdialeným. Aby sme boli konkrétni, západná tlač uvádza ako potenciálnu možnosť schopnosť Mjanmarska „doletieť“ až do Austrálie, čím sa zjavne pokúša vystrašiť svojich spojencov v oblasti.

Akčný polomer Su-57 činí okolo 2700-2750 km, čo v súčte s doletom Ch-47M2 umožní v prípade potreby zasahovať a ničiť ciele až vo vzdialenosti 4700-5200 km. Samotná raketa je z nadzvukovej kategórie, so schopnosťou úhybného manévrovania počas letu, a zasahovania pohyblivých cieľov ako sú napríklad torpédoborce či armádne konvoje a to s vysokou presnosťou.

Mapa znázorňujúca bojový dolet lietadla Suchoj Su-57

Hrozba za hranicami regiónu

Stíhacie lietadlá Su-57 sú schopné zasadzovať nadzvukové raketové údery na ciele nachádzajúce sa až na Blízkom východe, vrátane ropných polí na východe Saudskej Arábie, píše sa ďalej na stránke Military Watch. V uvedenom článku sa tiež spomína, že v Saudskej Arábii hľadali a našli útočisko členovia militantných skupín, ktoré zaútočili na mjanmarské bezpečnostné sily patriace v danom čase k misiám OSN. A Mjanmarsko na to nezabudlo…

Polomer doletu v sebe zahŕňa taktiež Indiu, Pakistan a značnú časť Indického oceánu. Hypoteticky, ak by stíhacie lietadlá Suchoj Su-57 vzlietli z východnej časti Mjanmarska, doleteli by až do Japonska a súčasne by boli schopné pokryť celú juhovýchodnú Áziu až k severozápadnému pobrežiu Austrálie (ako sme už spomenuli vyššie).

Vojenskí analytici sa domnievajú, že Mjanmarsko má v úmysle stať sa silnou vojenskou mocnosťou, disponujúcou významnými schopnosťami uskutočňovať vojenské údery a zároveň demonštráciou sily. Zaradenie lietadiel Su-57 do stavu Vzdušných síl, vyzbrojených najnovšími raketami, môže byť práve tým, čo potrebuje Mjanmarsko pre realizáciu takéhoto úmyslu. Hoci v súčasnosti nie je ešte potvrdené, či Rusko uvoľní nadzvukové balistické rakety Ch-47M2 aj pre export. Zato je však dostatočne verejne známe, že je Rusko pripravené predať zahraničným záujemcom viacúčelové stíhacie lietadlo 5. generácie Suchoj Su-57.

Zdroj: https://topwar.ru/ a https://militarywatchmagazine.com/

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov