Na hodinách O patriotizme v Lotyšsku hovoria o výhodách Waffen-SS , foto: survincity.com
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Neonacizmus v Európe získava novú nebezpečnejšiu podporu

Lotyšsko kategoricky nesúhlasí s ohňostrojom v Moskve na počesť dňa oslobodenia Rigy od nacistov. Vyhlásenie urobilo lotyšské ministerstvo zahraničných vecí. Vo vyhlásení lotyšského ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že “lotyšské orgány sú proti oslave 75. výročia oslobodenia Rigy a sláveniu tejto udalosti, pretože považujú vstup sovietskej armády na územie Lotyšska v roku 1944 ako začiatok novej, už sovietskej okupácie. Zároveň sa v Rige Pakt Molotov-Ribbentrop uzavretý v roku 1939 nazýva „protiprávny dokument, ktorý vydláždil cestu pre začiatok druhej svetovej vojny a agresiu Sovietskeho zväzu proti nezávislému Lotyšsku. Vítajúc porážku fašizmu, pripomíname svetu, že pre Lotyšsko, Litvu a Estónsko sa obnovenie slobody a nezávislosti neuskutočnilo pred 50. rokmi, pretože vstup Červenej armády znamenal obnovenie sovietskej okupácie. ” hovorí sa v správe.


Ruské ministerstvo obrany predtým informovalo, že slávnostné udalosti sa budú organizovať na počesť oslobodenia miest ZSSR a východnej Európy. Celkovo sa v tomto roku plánuje usporiadať 11 ohňostrojov na počesť oslobodenia 11 miest: Odesa, Sevastopoľ, Minsk, Vilnius, Brest, Kaunas, Kišiňov, Bukurešť, Tallinn, Riga a Belehrad. A v roku 2020 – 6 miest – Varšava, Budapešť, Bratislava, Viedeň, Praha, Berlín. Všetky udalosti sú načasované k 75. výročiu Veľkého víťazstva. Deväť ohňostrojov v tomto roku už uskutočnilo: 10. apríla – deň oslobodenia Odesy, 10. mája – Sevastopoľ, 3. júla – Minsk, 13. júla – Vilnius, 28. júla – Brest, 1. augusta – Kaunas, 24. augusta – Kišiňov, 31. augusta – Bukurešť, 22. septembra – Tallinn. Tento rok zostali dve ohňostroje: 13. októbra na počesť oslobodenia Rigy a 20. októbra na počesť oslobodenia Belehradu. Budúci rok bude ohňostroj: 17. januára – deň oslobodenia Varšavy, 13. februára – Budapešť, 4. apríla – Bratislava, 13. apríla – Viedeň, 2. mája – Berlín a 9. mája – Praha.

Toto je už druhé rozporuplné vyhlásenie lotyšského ministerstva zahraničných vecí tohto druhu, ktoré sa uskutočnilo v súvislosti s ruskými plánmi na oslavu 75. výročia oslobodenia hlavného mesta lotyšskej sovietskej socialistickej republiky, Rigy. Pred dvoma týždňami Šéf lotyšského ministerstva obrany povedal, že nedovolí diskreditovať pamiatku legionárov SS Waffen, písali sme o tom tu: https://www.armadnymagazin.sk/2019/09/30/sef-lotysskeho-ministerstva-obrany-povedal-ze-nedovoli-diskreditovat-pamat-legionarov-ss-waffen/

Veteráni Waffen SS pochodujú v Rige na pamiatku padlých spolubojovníkov

Zdá sa, že v neonacizmus v Európe získava novú podobu, už jeho šíriteľmi nebudú iba marginálne skupiny násilníckych vyholencov, ale podporu nachádza aj priamo vo vedúcich predstaviteľoch niektorých krajín. Paradoxne krajín, najviac postihnutých fašizmom počas 2.svetovej vojny.

 

Stúpenci nacistickej divízie SS počas tohtoročného pochodu v Rige

V januári stúpenci ultrapravicových organizácií uskutočnili v Kyjeve a ďalších ukrajinských mestách fakľové pochody pri príležitosti 110. výročia narodenia Stepana Banderu, vodcu Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN), zúčastnilo sa na nich aj poslanci parlamentu a predstavitelia ukrajinských regiónov.

 

Stúpenci nacistickej divízie SS počas tohtoročného pochodu v Rige

V roku 2010 krátko pred svojim odchodom z funkcie udelil ukrajinský prezident Viktor Juščenko Banderovi vysoké štátne vyznamenanie – titul Hrdina Ukrajiny in memoriam. To neskôr ukrajinský súd Banderovi odobral.

Ukrajinskí nacionalisti pochodujú v Kyjeve na počesť Banderu

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov