Vrtuľník Airbus NH90 Sea Lion, zdroj:  airbus.com
Aktuality, Letectvo, Námorníctvo,

Prvý vrtuľník NH90 Sea Lion bol odovzdaný Nemeckému námorníctvu

 


Nemecké námorníctvo, nem. Deutsche Marine, pokračuje s obnovou svojho palubného letectva a v tej súvislosti začalo preberať nové vrtuľníky. So správou tohto znenia prišiel 26. októbra 2019 ako prvý portál navaltoday.com. Vo svojej správe uvádza, že spoločnosť Airbus Helicopters odovzdala Nemeckému námorníctvu prvý viacúčelový vrtuľník modernizovanej námornej verzie NH90 Sea Lion. Velenie Nemeckého námorníctva má v pláne prevziať a zaradiť do svojho stavu do konca tohto roka ešte ďalšie dva kusy uvedeného typu.

Nový vrtuľník NH90 Sea Lion (Morský lev) vznikol na objednávku Nemeckého námorníctva ako modifikácia pôvodného námorného stredného viacúčelového vrtuľníka NH90 NFH (Nato Helicopter 90 NATO-Fregattenhubschrauber). Od základnej verzie sa odlišuje inštaláciou špeciálneho navigačného zariadenia, novým systémom „vlastný-cudzí“ a internými guľometmi ráže 12,7mm.

Vrtuľník NH90 NFH, zdroj: wiki commons

Vrtuľník je určený pre boj proti ponorkám a zároveň proti hladinovým plavidlám, pre námorný prieskum, pátraco-záchranné práce, transportné operácie a materiálne zabezpečenie fregát typu F124 triedy „Sachsen“, F125 triedy „Baden-Württemberg“ a zásobovacích plavidiel triedy „Berlin“ (typ 702).

Dĺžka trupu NH90 Sea Lion je 13,5 m, priemer hlavného rotora 16,3 m. Hmotnosť prázdneho stroja je približne 6,2 t., maximálna vzletová hmotnosť je 10,6 t. Vrtuľník dokáže prevážať do 2,5 t nákladu respektíve 4,2 t nákladu v podvese či 20 sediacich osôb/vojakov alebo 12 ranených. Dosahuje maximálnu rýchlosť 300 km/h, cestovná rýchlosť je 260 km/h a preletí až 800 km bez dopĺňania paliva, resp. 300 km 2000 kg vážiacim nákladom. Dostup vrtuľníka je 6000 m. Posádku vrtuľníka tvoria dvaja piloti a jeden operátor. Pohon zabezpečujú 2 turbohriadeľové motory General Electric T700-T6E.

Vývoj vrtuľníka NH90 Sea Lion začal v roku 2015 pod vedením spoločnosti Airbus Helicopters. 8. decembra 2016 sa uskutočnil na území továrne spoločnosti v meste Donauwörth v Bavorsku prvý let modernizovanej námornej modifikácie. V tomto roku prebehli ešte testy dvoch predsériových kusov za účasti Vojenského námorníctva a Spolkového úradu – agentúry pre nákupy BAAINB (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr).

Nový vrtuľník nahradí v Nemeckom námorníctve ešte od roku 1973 slúžiace, no v súčasnosti už technicky aj morálne zastaralé britské vrtuľníky Westland Sea King Mk.41. Na základe plánov velenia Nemeckého námorníctva má flotila prevziať v období od roku 2019 do 2022 celkom 18 kusov vrtuľníka NH90 Sea Lion.

-jmp-

Zdroj: https://topwar.ru/ , https://warspot.ru/

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov