zdroj: vzgljad.com, foto: medium.com
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Ukrajina sa pre USA zmení na teroristický štát

Na Ukrajine nie je žiadny rozruch kvôli skutočnosti, že americkí kongresmani mali podozrenie, že dobrovoľný pluk AZOV získaval Američanov a zúčastnil sa v prípadoch streľby v Spojených štátoch. Štátny tajomník Mike Pompeo je povinný vysvetliť, prečo prápor nie je na zozname „zahraničných teroristických organizácií“. Aké sú šance, že Azov bude porovnateľný s Al Káidou?


 

Takmer celú druhú polovicu októbra na Ukrajine zatienila iniciatíva amerických kongresmanov: nad práporom AZOV sa objavila hrozba, že bude na zozname „zahraničných teroristických organizácií“. Náhle sa to nestalo. Začiatkom septembra bol pravicovému extrémistovi Denisovi Nikitinovi, ktorý bol v Európe nazývaný „azovským veľvyslancom“, zakázaný vstup do EÚ. Je zvláštne, že sám Nikitin je občanom Ruskej federácie.

 

O tri týždne neskôr sa ukázalo, že FBI zatkla amerického vojaka, ktorý plánoval ísť na Ukrajinu a chcel ísť bojovať do práporu AZOV. Zatkli ho, ale samozrejme, nie za tieto plány, ale za plánovanie teroristických útokov v Spojených štátoch. A ešte pravdepodobnejšie pre plány na zavraždenie Beta O’Rourkeho, ktorý je v súčasnosti bývalým prezidentským kandidátom z Demokratickej strany USA. Preto je celkom logické, že štyridsať kongresmanov po nejakom čase poslalo list Ministerstvu zahraničia s takýmto návrhom.

 

V záujme spravodlivosti je potrebné poznamenať, že okrem AZOV-a tu boli uvedené aj ďalšie organizácie: Národná akcia (Veľká Británia), Severné hnutie odporu (škandinávske krajiny).

 

Je zvláštne, že práve demokrati vždy aktívne podporovali oživenie nacionalistickej ideológie na Ukrajine a dostávali od nej späť podporu. Stačí si len pripomenúť voľby v roku 2016 a otvorenú podporu Hillary Clintonovej z celej politickej triedy Ukrajiny. Dokonca ani ukrajinský veľvyslanec v Spojených štátoch to neváhal demonštrovať.

 

Zoznam, v ktorom má byť Azov uvedený, vznikol po 11. septembri 2001. Pozostáva preto hlavne z rôznych islamských organizácií. Zároveň sa objavuje nepríjemná štatistická pravda: v rokoch 2009 až 2018 zomrelo v USA v dôsledku džihádistov iba 23% obetí hromadného zabíjania. Kým 73% zomrelo v rukách pravicových extrémistov – prevažne bielych nacionalistov.

 

Inými slovami, demokrati sa nezaujímajú o to, čo stvára AZOV mimo teritória USA. A keby americký vojak v korešpondencii nenaznačil úmysel vstúpiť do služby, v liste demokratov ministerstvu zahraničných vecí by sa „AZOV“ neobjavil.

 

Na druhej strane, v Spojených štátoch od roku 2018 krivo pozerajú na AZOV. Minulú jar americkí poslanci schválili pridelenie pomoci Ukrajine vo výške 620 miliónov dolárov s podmienkou, že prostriedky nemožno použiť na „ obstaranie zbraní, výcviku, alebo inej pomoci práporu AZOV. Okrem toho aj v návrhu rozpočtu na roky 2016 – 2017 bola táto podmienka predpísaná, ale v konečnej verzii bola odstránená. Takže v rokoch 2017 – 2018 sa z nejakého dôvodu postoj k AZOV-u v USA dramaticky zmenil.

 

Je na čase si spomenúť, čo je “AZOV”. Divízia bola založená v apríli až máji 2014. “Kmotrovia ” – vedúci ministerstva vnútra Ukrajiny Arsen Avakov a strana Sociálno-národného zhromaždenia (SNA). Jej predstavitelia práve obsadili všetky vedúce pozície. Neskôr boli všetky takéto skupiny priradené do Národnej gardy Ukrajiny (NSU), ale AZOV, aj keď je súčasťou NSU, stále zostal špeciálny. Dôvodom je, že Avakov vytvoril AZOV ako svojho osobného strážcu: je rodákom z Charkova a SNA tam dlhodobo sídlila. Zvláštne postavenie „AZOV“ je aj skutočnosť, že s výnimkou Avakova je pluk mimo kontroly.

.

Medzi ostatnými skupinami NSU “AZOV” vyniká svojou symbolikou: “vlčí hák ” a “čierne slnko”. Obidva znaky sa nachádzajú v jednotkách Tretej ríše. Veľkú časť bojovníkov práporu tvoria neonacisti, ktorí vyznávajú divoký mix škandinávskych a slovanských pohanstiev. Toto je tiež jeden zo znakov, nikde inde nie je. A konečne, Azov je jedinou divíziou NSU, ktorá má celú sieť civilných štruktúr: svoju vlastnú dobrovoľnícku organizáciu, množstvo verejných organizácií a iniciatív, vrátane práce s mládežou.

 

Byť nacionalistom je nevyhnutnou podmienkou pre budúceho azovského bojovníka: „… Prápor sa zmenil na gang, tam sa prijíma iba extrémna pravica. Ak človek nerešpektuje nacionalisticko-socialistické presvedčenie, neprijmú ho v AZOV-e, “svedčil o tom už v polovici júna 2014 Jaroslav Gončar, zástupca veliteľa Azovského práporu.

.

Na dokončenie obrazu je potrebné pripomenúť, že pluk je dlho kritizovaný zo strany Amnesty International pre mučenie, šikanovanie, mimosúdne zadržiavanie, lúpeže a vojnové zločiny. Azovitom sa podarilo spáchať prvú vraždu iba štyri dni po dátume oficiálneho vytvorenia jednotky. Ale nie poslednú. Navyše neľutovali ani vlastných – tých, ktorí protestovali, alebo boli rozhorčení rozkazmi v AZOV-e: „Opustil som Národný zbor, pretože v dôsledku môjho vlastného vyšetrovania som začal tušiť, že na príkaz Biletského, bol zabitý Jaroslav Babič (jeden zo zakladateľov AZOV-a) v roku 2015,“ – napísal Oleg Širjaev, bývalý šéf občianskeho zboru Azov, na Facebooku.

 

Inými slovami, Azov sa už dávno zmenil na ľadovec, z ktorého väčšina je skrytá pod vodou. Povrchová časť je jednotka NSU. Podvodná – trestná činnosť samotnej jednotky a jej priateľských štruktúr. V podstate – reket, s ktorým začala SNA asi pred 15 rokmi. Iba stupnica je oveľa vážnejšia. Napríklad na konci roku 2014 daň dokonca zaplatil Biletskému (podľa dokumentov to bolo evidované ako ochrana objektov podnikateľa) aj Rinat Achmetov – najväčší oligarcha na Ukrajine.

 

A teraz sa to všetko ponáhľajú brániť politici a úradníci. Ukrajinskí poslanci napísali list pre kongresmanov, v ktorom vyjadrili svoju podporu AZOV-u. No nie sú problémy s dôkazmi, pre druhý Norimberk je ich dosť. Túto situáciu však nemožno vyriešiť zvnútra: nikto na Ukrajine nepôjde proti AZOV-u.

 

Jednoduchý príklad: pred tromi rokmi sa bojovník AZOV-a hádal s obyvateľom Odesy na ulici. A potom mu preťal hrdlo pred očami okoloidúcich. O dva roky neskôr ho súd odsúdil na 24 mesiacov a pokutu vo výške 20% z platu. A takých príbehov je veľa, problém teda nie je v dôkazoch, ale v skutočnosti, že pluk má príliš silné krytie.

 

Bývalý vedúci ministerstva Pavel Klimkin minulý týždeň začal vydávať poplach: „Priatelia, každý chápe, čo sa stane, ak bude„ AZOV “v USA uznaný za teroristickú organizáciu? Bude to KO pre dobrovoľnícke hnutie a KO pre Ukrajinu. A áno, je to otázka našej národnej bezpečnosti. “

 

Zdá sa, že bývalí kolegovia a nové vedenie ministerstva sa s ním dohodli: večer 1. novembra ukrajinské médiá zverejnili text dokumentu, ktorý vysvetľuje ako zbaviť AZOV obvinení. Úlohou je v skratke presvedčiť Američanov: „AZOV“ nepripravoval teroristov, ktorí potom vykonali teroristické činy v Spojených štátoch, a samotní teroristi neboli inšpirovaní príkladom „AZOV-a“ ako štruktúry, v ktorej môže neonacista slobodne robiť to, čo miluje, ba dokonca dostať za to zaplatené.

 

Uznanie AZOV-a ako teroristickej organizácie sa rovná rovnakému uznaniu celého vedenia Ukrajiny ako takého od júna 2014 do mája 2019. To znamená pripustiť, že po všetky tieto roky USA dávali teroristom peniaze a zbrane. Samozrejme, nič neobvyklé, ale nie v strede Európy! Okrem toho sa to dialo pod Obamom, a Trumpova administratíva bude musieť za to zaplatiť.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov