Mark 8 Mod 1 SDV
Aktuality, Námorníctvo,

Podvodné prepravné vozidlá americké námorníctvo drží v tajnosti

Prepravné podvodné vozidlo US Navy SEAL, alebo SDV (SEAL Delivery Vehicle) je jedným z najtajnejších a zriedkavo viditeľných aktív v celej komunite špeciálnych operácií. Pretože každá misia, na ktorej sa používa, sa verejnosti sotva niekedy odhalí, SDV zostávajú väčšinou záhadou.


Hlavná skrutka Mark 8 Mod 1 SDV

Mark 8 Mod 1 SDV je jediný, oficiálne priznaný ktorý používajú americké a britské námorníctvo. Je to aktualizácia staršej Mark 8 Mod 0 verzie. Mod 1 je tichší, rýchlejší, efektívnejší a má dlhší dosah ako Mod 0. Jeho aktualizovaná elektronika, materiály a systémy batérií a motorov mu poskytujú dvojnásobný dosah a 1,5-násobok rýchlosti Mod 0. Ďalšou výhodou modelu Mark 8 Mod 1 oproti jeho predchodcovi je to, že je vyrobený z hliníka namiesto sklenených vlákien vystužených plastom, čím je jeho trup odolnejší a priestornejší.

Mark 8 Mod 1 SDV má výdrž 8 až 12 hodín, čo mu dáva dosah 15 až 18 námorných míľ (28 až 33 km) s potápačským tímom alebo 36 nmi (67 km) bez. Hlavným limitujúcim faktorom nie sú batérie a vzduch, ale teplota vody: dokonca aj pri neoprénových oblekoch, vojakom klesá časom krvný tlak, dehydrujú sa a zhoršuje sa prúdenie krvi.

 

Oficiálna fotografia amerického námorníctva – Mark 8 Mod 1 SDV, ktorá je vysadený zo štartovacej paluby útočnej ponorky triedy Los Angeles v rámci denného cvičenia. Väčšina výsadkov však prebieha v noci

 

Vzácny pohľad na interiér kokpitu Mark 8 Mod 1 SDV.

Miniatúrna ponorka Mark 8 Mod 1 postavená skupinou Columbia Group sa samozrejme, používa operačne. Kde a kedy konkrétne, je ťažšie zdokumentovať . V roku 2003 mariňáci používajúci SDV plávali pozdĺž somálskeho pobrežia a umiestňovali skryté sledovacie kamery. Kamery, známe ako „Kardináli“, boli navrhnuté tak, aby sledovali pravdepodobné ciele – hľadaných teroristov, pretože al-Káida a jej pridružené skupiny sa začali v krajine preskupovať, kamery však nasnímali iba jeden obrázok za deň a zachytili len veľmi málo.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov