F-16C Block 42 Fighting Falcon z 314. stíhacej letky vzlieta z letiska Miramar, patriaceho americkej Námornej pechote (USMC), 4.jún 2019. Foto: Staff Sgt. Christine Groening.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Americká stíhačka F-16 havarovala neďaleko leteckej základne Holloman, pilot sa úspešne katapultoval

Je to už druhá havária amerického stíhacieho lietadla F-16 za obdobie kratšie ako jeden mesiac


Stíhacie lietadlo F-16 náležiace k 49. letke z Leteckej základne Holloman (Holloman AFB), štát Nové Mexiko (USA), havarovalo 29. októbra 2019 počas večerného cvičného letu, pilot sa úspešne katapultoval pred dopadom lietadla a bol odoslaný na ošetrenie do miestnej nemocnice.

 

Podľa správy, k udalosti došlo o 19:16 miestneho času, približne 80 míľ na juhovýchod od základne Holloman. Vzdušné sily začali bezodkladne vyšetrovanie s cieľom zistiť príčinu havárie. Žiadne ďalšie informácie, o zdravotnom stave pilota ani o havarovanom lietadle F-16, neboli zverejnené.

Z tlačovej správy Leteckej základne Holloman (Holloman AFB)

Na Leteckej základni Holloman, je okrem viacúčelových bezpilotných lietadiel s dlhou výdržou vo vzduchu General Atomics MQ-9 Reaper zo  49. krídla (49th Wing) tiež hosťujúca 54. stíhacia skupina (54th Fighter Group) a jej tri stíhacie letky – 311. stíhacia letka „Sidewinders“ (311th Fighter Squadron) a 314. stíhacia letka „Warhawks“ (314th FS), ktoré lietajú na stíhacích lietadlách F-16C Block 42 a 8. stíhacia letka „Black Sheep“ (8th FS) lietajúca na lietadlách F-16C Block 40. Skupina je oddelenou časťou 56. stíhacieho krídla (56th Fighter Wing) z Leteckej základne Luke (Luke AFB), ktorého úlohou je výcvik nových pilotov na lietadlách F-16 a ktorá bola reaktivovaná na Leteckej základni Holloman, pretože 56. stíhacie krídlo (56th Fighter Wing) prechádza na lietadlá F-35.

 

Na základni sú dislokované aj bezpilotné lietadlá QF-16, nesúce bojovú prezývku „Zombie Viper“. Lietadlá F-16 boli prerobené na bezpilotné (drony) aby nahradili zastaralé QF-4 drony, keďže tie boli v roku 2016 vyradené.

 

Pred menej ako mesiacom, začiatkom októbra 2019, havarovala iná stíhačka F-16 blízko americkej leteckej základne Spangdahlem v Nemecku. Aj na stránkach Armádneho magazínu sme o tom priniesli informácie.

Zdroj: theaviationist

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov