foto: MO ČR
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

USA dodá Česku 12 viacúčelových vrtuľníkov

Praha (12.11.2019) – Český minister obrany Ľubomír Metnar predložil vláde Českej republiky materiál, v ktorom informoval o verejnej zákazke na obstaranie 12 viacúčelových vrtuľníkov. Nákup prebehne formou medzivládnej dohody s USA, prostredníctvom ktorej zaobstará rezort obrany systém H-1, teda kombináciu 8 viacúčelových vrtuľníkov UH-1Y Venom a 4 bojové AH-1Z Viper, ktoré sa zhodujú v 85 percentách konštrukčných parametrov.


 

“Nové vrtuľníky armáda potrebuje. Čím skôr sa zbavíme závislosti na ruskej technike, tým lepšie. Práve preto chceme zmluvu podpísať ešte v tomto roku, aby do roku 2023 boli vrtuľníky vo výzbroji Armády Českej republiky, “povedal minister obrany Metnar.

 

Cena za vrtuľníky je vo výške 14,6 mld. Sk bez DPH a zhoduje sa s tým, koľko by za ne zaplatila armáda USA. Zahrnuté sú v tom nielen samotné vrtuľníky, ale aj výzbroj a munícia, náhradné diely, výcvikový simulátor a prvotný preškoľovací výcvik pilotov a technického personálu.

 

Výhodou je forma zmluvy vláda-vláda, ktorá zaručí bezpečnosť a spoľahlivosť dodávok. Z hľadiska zapojenia českého obranného priemyslu počíta rezort obrany s minimálne 30 percentami hodnoty zákazky v prospech českých podnikov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov