zdroj: ria.ru
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský minister obrany Šojgu v Egypte: Regionálne vlády uprednostňujú Rusko pred USA

 


Ruský minister obrany Sergej Šojgu na stretnutí s egyptským prezidentom Abdelom Fattahom al-Sisim povedal, že Moskva je pripravená pomôcť posilniť egyptské ozbrojené sily a obranu krajiny ako celku. Okrem toho sa táto spolupráca zjavne neobmedzuje iba na výstavbu servisných stredísk pre vojenské vybavenie.

Úplne logický návrh, najmä vzhľadom na nedávne prvé spoločné cvičenia protivzdušnej obrany, Strela družby 2019, týchto dvoch štátov. Niektorí pozorovatelia v tom vidia ďalšie rozmiestnenie ruských systémov protivzdušnej obrany S-400.

Rusko-egyptská spolupráca však ďaleko presahuje vojensko-technickú zložku. Práve v predvečer súčasnej návštevy ministra obrany v Egypte, navštívila Egypt aj delegácia zástupcov ruského ministerstva priemyslu a obchodu, lodiarskej korporácie AK Bars a Centra pre technológie stavby lodí a opravy lodí (CTCS). Ako uviedla tlačová služba ministerstva, „ruská strana predložila projekty na modernizáciu existujúcich lodeníc Suezského prieplavu a zároveň načrtla možnosť vybudovania novej lodenice.“ A  koncom októbra, egyptský prezident spolupredsedal (spolu s Vladimírom Putinom) rusko-africkému summitu, ktorý zdôraznil úlohu jeho krajiny v regióne.

Keď Západ hovorí o ruskej zahraničnej politike ústami svojich úradníkov a expertov, najčastejšie počuť dve obvinenia. Prvým je podpora nepoctivých krajín, ktoré by, samozrejme, už dávno klesli pod tlakom progresívneho a civilizovaného sveta, keby nebolo Moskvy. Druhým je destabilizácia demokratických systémov vrátane tých najstarších a najodolnejších.

V súčasnosti sa do zoznamu pridáva ďalšia položka – imperiálny kolonializmus a cynické odčerpávanie zdrojov z rozvojových krajín. Je to najmä kvôli činnosti Ruska v Afrike, evidentné najmä v posledných mesiacoch. V skutočnosti sa však práca na čiernom kontinente zintenzívnila pomerne dávno. Len konečne dosiahla takú úroveň, že výsledky sú viditeľné voľným okom.

Video: Ruský minister obrany Šojgu prichádza do Káhiry na rozhovory o spolupráci

Z Ruska je všetko vnímané inak. Pre vás – „nečestné krajiny“, pre nás – suverénne štáty, ktoré sa nechcú ohýbať pod hegemóniou Spojených štátov a brániť svoju nezávislosť. Západ si nevšimne alebo úmyselne ignoruje skutočné dôvody vypúšťania podozrivých obvinení a argumentov, Rusko ho stále viac nahrádza na medzinárodnej scéne.
Medzitým správy z Egypta jednoducho dopĺňajú už existujúci obraz, ktorý je nám známy v Turecku, Iráne a dokonca aj v Nemecku.

Keď hovoríme o veľkej politike, zvyčajne sa zameriame na kľúčových geopolitických hráčov. V súčasnosti sa najčastejšie spomínajú USA, Rusko, Čína a EÚ. Predstavujú zvyšok sveta ako bojisko, alebo šachovnicu, ktorú prekresľujú podľa svojich predstáv. Tento – hlboko chybný – obraz sveta nezohľadňuje úlohu regionálnych mocností.

Áno, nemajú rovnaké zdroje na to, aby si zahrávali so super veľmocami na globálnej úrovni, ale na regionálnej úrovni ich jednoducho nemožno ignorovať, pretože majú veľa príležitostí na to, aby každému spôsobili bolesti hlavy. Regionálne mocnosti sú nezávislými hráčmi s vlastnými záujmami, obrovským potenciálom a pôsobivými ambíciami, ktoré by sa mali jednoducho považovať za samozrejmé. A je potrebné rešpektovať to.

Nie je náhoda, keď sa hovorí o úspechoch Moskvy na Blízkom východe, zdôrazňuje sa najmä politický triumf vo vytvorení nedávno nemysliteľnej koalície Rusko – Turecko – Irán v Sýrii, ako aj dobré vzťahy so Saudmi.
Egypt zoznam organicky dopĺňa, pretože je ďalšou kľúčovou krajinou nielen pre Blízky východ, ale aj pre severnú Afriku.

Medzi hlavné dôvody rastúcich problémov USA na medzinárodnej scéne stojí za to zdôrazniť stratu porozumenia, že je potrebné interagovať s regionálnymi právomocami inak ako v obvyklom formáte pre Američanov „príkazy sa nediskutujú, ale vykonávajú“.

Na rozdiel od USA Rusko preukazuje úplne odlišnú úroveň a kvalitu práce s regionálnymi právomocami. V žiadnom prípade to neznamená rozsiahle ústupky a nepoužívanie „biča“ v dvojstranných vzťahoch. Nie, hovoríme o dôslednom a pevnom presadzovaní našich záujmov a zároveň uznávame, že druhá strana má svoje vlastné.

Koľko bolo predpovedí, že uzavretie leteckých spojení medzi Ruskom a Egyptom po teroristickom útoku na Sinaji by bolo pre bilaterálnu spoluprácu fatálne. Odvtedy uplynuli viac ako štyri roky a vzťahy medzi týmito dvoma štátmi nadobúdajú na dynamike. Dôvod je jednoduchý. Rusko nemusí byť najjednoduchším a najflexibilnejším partnerom. Je to však partner, s ktorým môžete hovoriť a rokovať. A nie slabnúca superveľmoc, ktorá vážne verí, že jej rozkazy by mali byť vyplnené hneď ako pískne.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov