Foto: topwar.ru
Aktuality, Bezpečnosť,

Plánuje Poľsko napadnúť Ruskú federáciu? Varšava potvrdila 10-násobné zvýšenie amerického kontingentu v Poľsku

Spojené štáty sa rozhodli desaťnásobne zvýšiť objem americkej armády v Poľsku. Uviedol to poľský premiér Mateusz Moravecki. V prednáške v poľskom Sejme Moravecki uviedol, že Washington sa rozhodol výrazne zvýšiť vojenskú prítomnosť USA na poľskom území. Podľa neho sa v Poľsku očakáva desaťnásobný nárast americkej armády.


 

Poľský prezident na návšteve jednotky USA,
foto: stripes.com

 

“USA, náš najmocnejší spojenec, sa vďaka úsiliu prezidenta Andrzeja Dudu a ministra národnej obrany rozhodli zvýšiť počet vojakov amerických síl o viac ako desať” – vyhlásil.

Veľvyslankyňa USA vo Varšave Georgette Mosbacherová oznámila zvýšenie vojenskej prítomnosti USA v Poľsku. Podľa americkej diplomatky v súčasnosti prebiehajú rokovania medzi Washingtonom a Varšavou o zvýšení vojenského kontingentu USA na poľskom území, ale nepovedala, aký by bol nárast.

“Môžem povedať, že toho bude viac” – neurčito odpovedala novinárom
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda a veľvyslankyňa Mosbacherová , foto: gazeta.pl

Počas rokovaní Poľsko dohodlo zo Spojenými štátmi predbežné zvýšenie amerického vojenského kontingentu na svojom území o tisíc vojakov zo súčasných 4,5 tisíc. Strany sa takisto dohodli na umiestnení tejto armády a materiálu na území republiky a ako sídlo veliteľstva bolo vybrané mesto Poznaň.

Varšava už skôr vyzvala Washington, aby nasadil americkú obrnenú divíziu v Poľsku, čím vyjadrila ochotu prevziať na seba náklady vo výške 1,5 – 2 miliardy dolárov. Poľsko patrí medzi jednu z mála krajín NATO, ktorá spĺňa 2 percentnú kvótu HDP na obranu. Na rozdiel od väčšiny európskych krajín Poľsko plánuje ešte viac zvýšiť svoje vojenské výdavky. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak vyhlásil, že do roku 2030 bude 2,5 percenta poľského HDP smerovať do rezortu obrany. Poľsko taktiež chce do roku 2026 využiť viac ako 42 miliárd eúr na nákup a vývoj nových zbraní, vrátane stíhačiek piatej generácie F-35 a nových raketových systémov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov