foto: MO ČR
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Český minister obrany vycestoval na zbrojný veľtrh v Thajsku, aby podporil českých výrobcov

V dňoch 18. a 19. novembra sa v thajskom Bangkoku uskutočnil bezpečnostný a vojenský veľtrh Defense and Security. České firmy tu prvýkrát na ministerskej úrovni podporoval pri rokovaniach s mnohými zahraničnými partnermi minister obrany Ľubomír Metnar.


V národnom stánku sa prezentovalo cez dvadsať českých firiem, čo bolo dvakrát viac ako počas posledného ročníka. Ministerstvo obrany v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a agentúrou CzechTrade umožnilo realizovať desiatky rokovaní. Len počas trvania veľtrhu sa úspešne podpísalo mnoho dohôd o spolupráci. Príkladom bolo i uzavretí Memoranda o porozumení medzi TATRA TRUCKS a thajským štátnym podnikom DTI a firmou TEC o spoločnej výrobe vozidiel.

“V Thajsku vidím veľký potenciál. Som veľmi rád, že sa nám podarilo opäť prehĺbiť naše vzťahy a posunúť pozíciu českých firiem o niečo ďalej. Na základe mojich rokovaní sa podarilo identifikovať konkrétne oblasti aj produkty, o ktoré by Thajsko mohlo mať v najbližšej budúcnosti záujem. Vďaka tomu, že sa sem zišli ministri obrany a armádne velenie všetkých krajín ASEAN, mohol som tiež pomáhať našim firmám na ďalších frontoch, “uviedol minister obrany Ľubomír Metnar.

Kľúčové boli rokovania s najvýznamnejšími predstaviteľmi partnerských krajín z celej juhovýchodnej Ázie. Zo všetkých stretnutí bolo cítiť, že pre hostiteľskú krajinu je Česká republika skutočne blízkym a vítaným partnerom. Naše krajina spája priateľstvo siahajúce do tridsiatych rokov 20. storočia, kedy vo vtedajšom Siame otvorili svoje kancelárie spoločnosti Škoda a Baťa.

Vrcholom účasti českej delegácie vrátane zástupcov firiem boli rokovania s vicepremiérom a dlhoročným ministrom obrany Thajského kráľovstva, Prawitem Wongsuwanem. Vicepremiér jednoznačne prejavil záujem o české produkty.

Thajská armáda disponuje pozemnými, vzdušnými aj námornými silami, minister so všetkými veliteľmi osobne rokoval a pomohol nájsť a podporiť oblasti, v ktorých môžu české firmy dodávať vojenskú techniku. Rovnako tak minister podporoval české firmy aj pri rokovaniach s ministrami obrany Filipín, Indie a Laosu. Osobne im na českom stánku produkciu českých firiem prezentoval.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov