Záber z miesta nehody vrtuľníka Mi-8
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Na polostrove Jamal núdzovo pristál vrtuľník Mi-8

 


Na polostrove Jamal, nachádzajúcom sa v Jamalsko-neneckom autonómnom okruhu na severeozápadnej Sibíri, pristál núdzovo v blízkosti dediny Novyj Port vrtuľník Mil Mi-8, letiaci na trase nálezisko (zemného plynu) Novyj Port – mesto Novyj Urengoj. Správu o výnimočnej udalosti priniesla 24. novembra 2019 tlačová agentúra Interfax. Vrtuľník bol po tvrdom pristátí vážne poškodený.

Podľa informácii agentúry došlo na palube vrtuľníka k neštandardnej situácii počas naberania výšky. Keď sa vrtuľník nachádzal vo výške 12 metrov, ohlásil veliteľ stroja zlyhanie techniky – poruchu zadného (vyrovnávacieho) rotora. Havarijná situácia nadobudla kritický charakter, pokračovanie v lete nebolo možné. V tejto výnimočnej situácii sa posádke podarilo s vrtuľníkom pristáť mimo areálu, pričom nikto neutrpel zranenie. Stroj skončil s vážnym poškodením chvostovej časti, a zničeným podvozkom.

Tlačová služba Hlavného riaditeľstva Ministerstva pre mimoriadne situácie RF pre Jamalsko-nenecký autonómny kruh informovala o tom, že na miesto nehody prišli vzápätí spolupracovníci leteckej spoločnosti Jamal. Podľa ich informácií sa na palube vrtuľníka v čase nehody nachádzalo 22 pasažierov – zmenoví pracovníci a traja členovia posádky vrtuľníka, nikto našťastie nezahynul ani neutrpel žiadne zranenie.

V „Krátkom opise putovania na polostrov Jamal“ od B.M. Žitkova v roku 1909 sa nachádza nasledujúci výklad pôvodu mena polostrova: „Presné samojedské (Samojedi, staršie pomenovanie Nencov – pôvodné obyvateľstvo na danom území, pozn.prekl.) pomenovanie polostrova Ja-mal je spojením dvoch slov Ja (zem) a mal (koniec)“.

Zdroj: aviation21

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov