foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Martinčania strieľali a hádzali ručné granáty na cvičisku v Sučanoch

Posledný novembrový týždeň jednotlivé zložky martinského mechanizovaného práporu absolvovali na posádkovom cvičisku Sučany streľby z ručných zbraní a hádzanie ručných granátov. Veliteľ práporu podplukovník Rudolf Ďurník pripomína, že týmito streľbami na prelome novembra a decembra postupne prechádzajú všetky jednotky i štáb útvaru.


 

foto: MO SR

„Streľbám i hádzaniu ručných granátov venujeme veľkú pozornosť, aby boli naši príslušníci v ich používaní náležite pripravení, za dodržania všetkých bezpečnostných predpisov. V priebehu nedávneho cvičenia Slovenský štít 2019 a nášho práporového cvičenia vyvedené jednotky absolvovali streľby z ručných zbraní. Na posádkovom cvičisku Sučany teraz strieľajú v postupne všetky jednotky práporu so zameraním na pridelenú osobnú zbraň pištoľ,“ konštatuje veliteľ útvaru.

 

foto: MO SR

Veliteľ roty bojovej podpory kapitán Peter Lukáč bol riadiacim zamestnania hádzania útočných ručných granátov RG-4. Pri výbuchu sa granát trhá na veľké množstvo malých črepín so smrtiacim účinkom v okruhu 5 až 10 metrov a so zraňujúcim účinkom až do okruhu 200 metrov. Podľa neho je to špecifické zamestnanie, pri ktorom najmä noví príslušníci roty, ktorých je asi pätina, musia prekonať určitý faktor strachu. „Po teoretickej stránke sú dobre pripravení, ale predsa len pred tým svojim prvým granátom každý pociťuje určitý rešpekt. Prešli sme si tým v minulosti všetci. Aj preto som rád, že v priebehu plnenia tejto úlohy sa nevyskytli žiadne väčšie problémy a všetci vojaci boli úspešní,“ konštatuje veliteľ roty. Pripomína, že keď sám hádzal prvý granát ešte na vojenskej akadémii pociťoval paradoxne menšiu zodpovednosť ako dnes, keď je riadiaci zamestnania.

 

foto: MO SR

Nadrotmajster Peter Šipoš bol riadiaci na úseku streľba z pištole. S výsledkami, ktoré vojaci pri streľbách dosiahli je spokojný. Väčšina z nich normu 90 bodov splnila i prekročila. Podľa neho cítiť, že skúsenejší vojaci dosiahli najlepšie výsledky. Niektorí aj preto, lebo sa tejto streľbe venujú aj v rámci svojho osobného voľna.

 

foto: MO SR

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov