Foto: Lex.cz
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Zachovajte paniku alebo adventná úvaha o rozsudku Európskeho súdneho dvora k smernici o zbraniach

Česko 7. december 2019 – Vážené čitateľky, vážení čitatelia, strelci, športovci, lovci, zberatelia, obchodníci, správcovia strelníc, začiatkom tohto týždňa sme si prečítali, ako sa Súdny dvor EÚ stavia k smernici o zbraniach, k pravidlám európskej legislatívnej tvorby i k otázke bezpečnosti a ako si s dôvodmi Českej republiky vytrel … podlahu.


 

Pre mňa osobne nie je prekvapivý fakt, že ESD českú žalobu zamietol. On je to orgán nezávislý, ktorý sa nezávisle stará o to, aby európska integrácia prebiehala … nezávisle. Trochu prekvapivý je ale spôsob, akým ESD svoje závery vyargumentoval. Domnievam sa, že nejeden právnik či advokát išiel po prečítaní tohto rozsudku roztrhať diplom. Táto úvaha ale nevznikla kvôli hodnotenia postupu a kvality práce ESD. Táto úvaha vznikla na základe pár komentárov, ktoré som v medziobdobí zachytil v éteri. Jedným z nich bol: “… no tak je to hotové, zoberú nám zbrane. Teraz to písali na internete. To ja to radšej predám, kým je čas. ”

 

Takže, čo vlastne ten rozsudok ESD pre bežného držiteľa slobodného občana slobodnej zvrchovanej Českej republiky znamená?

VÔBEC NIČ!

(Tým, že ESD zamietol českú žalobu, iba konštatoval, že platí schválená európska smernica o zbraniach. Tou sa ale má riadiť stať, tým že ju transponuje do národnej legislatívy. Občan nemá v tomto smere povinnosti ŽIADNE! Občan má povinnosti len voči ČESKEJ legislatíve . Nie voči rozsudku ESD!)

 

Takže mi moje zbrane nezoberie?

NIE!

(Ústava Českej republiky ctí jeden v tomto prípade zásadný princíp. Zákon nemôže na občana dopadnúť retroaktívne = spätne, teda ak mám v tejto chvíli nejaké nadobudnuté práva, tak mi ich len tak nemôže štát zobrať. Teda, aj keď dôjde na transpozíciu smernice do českého práva – a k tej zatiaľ nedošlo, tak štát súčasným držiteľom ich práva nemôže retroaktívne zobrať.)

 

Takže netreba podliehať panike?

Rozhodne. Panika nijako a nikomu nepomôže. Je potrebné byť obozretný a sledovať politický a predovšetkým legislatívny vývoj.

(Bohužiaľ nepriatelia zbraní v EÚ nespia a čo bude zo strany EÚ navrhnuté v budúcnosti nemožno predpovedať. Je však možné očakávať ďalší tlak z ich strany, ktorý môže a dosť možno bude nasledovať. A bude teda na politickej reprezentácii ako sa k týmto tlakom postaví . Možností ako im čeliť existuje stále dosť. Vláda aj Parlament už dlhšiu dobu chystajú celú radu krokov, ktoré sa s touto situáciou snažia maximálne efektívne a korektne vysporiadať. a pravdu sa nedozviete v lacných novinových titulkoch. Platí to čo je napísané v zbierke zákonov! )

 

Takže sa bude implementovať?

To je možné. Ale ani to nie je dôvod na paniku! Predchádzajúce body stále platia!

(Obzvlášť potom ten o zbierke zákonov. Aj samotná európska smernica pripúšťa celý rad výnimiek a ďalších ustanovení, ktoré môžu členské štáty využiť v rámci svojho udeľovania povolení. Takže až sa dočítate na vašom obľúbenom novinovom serveri, “že je koniec sveta a že sa bude implementovať “, tak ten server v pokoji zatvorte a na stránkach Poslaneckej snemovne si najskôr prečítajte znenie predmetného návrhu. alebo na komunikačných prostriedkoch LEX zs – tam to pravdepodobne nájdete aj s komentárom. Preto ani v tejto chvíli nemá cenu hodnotiť niektoré výroky ústavných činiteľov, ktoré – vytrhnuté z kontextu, zachytené pri zvírených emóciách po rozsudku – môžu pôsobiť nešťastne až zle.)

 

Takže nemám kvôli rozsudku predávať?

PRI Samuelovi Coltovi, LEN TO NIE!

(Už len pre jeho pamiatku. Veď by sa musel v hrobe obracať! A nielen on!
Ako bolo napísané vyššie: Slobodný zvrchovaný štát Česká republika je stále ešte právnym štátom. A aj keď sa nám občas médiá snažia predhodiť opak, tak sa tu zatiaľ z práv občanov a z ústavného poriadku nerobí trhací kalendár. V tom sú preborníkmi iné svetové jurisdikcie …)

 

Takže je bezpečné nakupovať?

SAMOZREJME! Pozri predchádzajúce body.

(Navyše sa veľmi skoro na západ od nás dočkáme obrovských “garážových výpredajov”. Tam sa hocikde postavili ku smernici čelom. Takže dúfam, že naši obchodníci a dovozcovia dokážu všetko to, čoho sa v okolitých krajinách budú húfne zbavovať, doviezť na náš trh! V blízkej dobe to budú zlé zbrane a ešte zlejšie zásobníky …)

Ja sa vlastne celkom teším!

Všetkým ľuďom dobrej vôle prajem pokiaľ možno pokojný advent v priateľskej atmosfére. Tá najhoršia smrť je totiž z vydesenia! Tak sa toho držte!

Jakub Smetánka – viceprezident LEX z.s.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov