.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Kto je zodpovedný za masaker v Ostrave?

Na úvod by som chcel vysloviť úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a rodinným príslušníkom tohto nešťastia.


Po pár hodinách od Ostravskej tragédie sa začíname pýtať, kto je zodpovedný za tento masaker? Je to Polícia, ktorá nedokázala ochrániť svojich občanov? Sú to štátne zložky / informačné služby /, ktoré nedokázali včas odhaliť páchateľa a tak zabrániť krviprelievaniu nevinných a bezbranných ľudí? Je za to zodpovedný systém? Ale veď ten systém tvoria konkrétni ľudia, dá sa povedať, že my všetci. Môžu za to držitelia zbraní a zbrane samotné? Alebo je za to zodpovedný biely muž?

 

Úmyselne som použil toto slovné spojenie, nakoľko niektorí liberálni “intelektuáli” považujú bieleho muža za to najnebezpečnejšie čo po tejto planéte chodí. A kupodivu to orgány činné v trestnom konaní nepovažujú ani za extrém, ani za diskrimináciu a už vôbec nie za rasizmus.

V každom prípade treba počkať na závery vyšetrovania. Až vyšetrovanie dá odpovede na osobu páchateľa a motív jeho konania. Ale čo už s určitosťou môžeme povedať, že to čo sa stalo je exces. Aj seba lepšie nastavený systém, nedokáže vždy a za každých okolností eliminovať podobné excesy, tj. vybočenie z právneho rámca. Hľadať vinníka a poukazovať na kvázy vinníka by bolo to najhoršie čo môžeme urobiť.

 

Páchateľ bol ozbrojený nelegálnou zbraňou, čo znamená že legálny držitelia zbraní sú mimo akéhokoľvek spoločenského obviňovania. Napriek tomu už vidím tú vlčiu tmu v očiach zarytých pacifistov, ktorí aj napriek tomu budú tvrdiť, že keby neboli zbrane tak sa to nestane. Na margo takejto absurdnosti len dve poznámky.

Zbrane tu vždy boli a aj budú. Vždy je lepšie ak štát má pod kontrolu legálne zbrane a svojimi zákonmi a legislatívou vytvára predpoklady na odhaľovanie zbraní, ktoré idú mimo evidenčné systémy.

 

A za druhé, nech si každý odpovie na jednoduchú otázku. Či by predsa len nebolo dobré keby v uvedenej čakárni sedel človek, držiteľ legálnej zbrane, ktorý ju vie použiť a nebál by sa ju použiť? Veď útočník v Ostrave pri vystrieľaní zásobníka svoju zbraň musel prebiť a teda dal priestor na to, aby sa proti nemu zakročilo. Ale čím? Kabelkami, telefónmi, dobrým slovom…

 

A ak by niekto chcel namietať, že kto už len môže ísť k lekárovi ozbrojený, tak mu odpoviem za seba. Ja! Zbraň nosím so sebou všade. Všade tam, kde to nie je zakázané. Nie preto, že by som žil v neustálom strachu. Nie preto, že by som sa cítil viac mužom keď som ozbrojený, a nie preto, že by som trpel nejakým komplexom. Ale zbraň nosím preto, aby som sa mohol brániť presne v takom v prípade aký nastal v Ostrave. Zbraň nosím preto aby som mohol zo zákonných dôvodov brániť seba, moju rodinu. Aby som mohol brániť každého, kto je odkázaný na príchod polície. A som si istý, že aj tí bezbranní ľudia v Ostrave, by ocenili čo i len jedného “bieleho muža” so zbraňou v čakárni a počet mŕtvych v Ostravskej márnici by bol určite menší.

 

Preto nevytrhávajme veci z kontextu a nerobme politiku na ľudskom nešťastí. Riešme veci racionálne, tak aby sa bezpečnostná situácia v štáte zlepšovala a nevyužívajme exces na strašenie ľudí zbraňami.

Mgr. Ernest Nagy, bezpečnostný expert strany Vlasť

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov