Ilustračné foto zachytáva J-10A, čínske jednomotorové viacúčelové stíhacie lietadlo
Aktuality, Letectvo,

„Jednomotorový Su-35″ alebo Čína začala ponúkať svoje najnovšie stíhacie lietadlo generácie 4++ Čchengtu J-10C na vývoz

 


Čínska Korporácia leteckého priemyslu (Aviation Industry Corporation, AVIC) začala ponúkať Čchengtu J-10C, jednomotorové ľahké stíhacie lietadlo generácie 4++ na export, zároveň je to prvýkrát, kedy krajina ponúkla takúto pokročilú platformu zahraničným klientom.

Kým väčšia časť čínskeho letectva je tvorená ťažkými bojovými lietadlami ako sú dvojmotorové stíhacie lietadlá J-16 a J-20, J-10 bola vyvinutá ako ľahké a menej špecializované doplnenie leteckej flotily s nižšími prevádzkovými nákladmi.

Najnovšia verzia stíhačky, zaradená do služby v apríli 2018, v sebe integruje viacero najnovších technológií, vrátane výkonného radaru typu AESA, drak lietadla tvorený vysokým podielom kompozitných materiálov znižujúcich radarový odraz, rakety dlhého doletu PL-15 typu vzduch-vzduch a výkonnejšiu verziu motora WS-10 s možnosťou vektorovania ťahu pre lepšiu manévrovateľnosť. Lietadlo je porovnávané s ruským viacúčelovým stíhacím dvojmotorovým lietadlom Su-35 a s pripravovaným najnovším čínskym ťažkým stíhacím dvomotorovým lietadlom pre vybojovanie vzdušnej prevahy J-11D, a hoci má oveľa prepracovanejší radar ako predchodca, využíva podobný motor a mnohé analogické technológie, len v menšej miere.

Viacúčelové stíhacie lietadlo generácie 4++, J-10C, ešte vo sfarbení prototypu

Stíhačka vyzerá konkurencieschopne voči iným súčasným jednomotorovým stíhacím lietadlám vrátane americkej F-16V, japonskej F-2 či švédskeho Gripenu E, ponúka vyššiu výdrž a dostup, výzbroj dlhého doletu, porovnateľnú avioniku, senzory a systémy elektronického boja. V správach z amerického Kongresu bolo navyše naznačené, že J-10C môže byť potenciálne schopná boja s drahšími stíhacími lietadlami z ťažšej výkonnostnej kategórie, ktoré sú ďaleko viac špecializované pre vzdušný boj, konkrétne majú byť čínske J-10C hrozbou aj pre americké lietadlá F-15 Eagle.

Okrem uvedenej stíhačky J-10C je Čína pripravená od roku 2020 ponúknuť na export aj najnovšiu verziu ľahkého stíhacieho lietadla generácie 4+, JF-17 Block 3, ktorého staršie verzie primárne používajú Vzdušné sily Pakistanu (Pakistan je aj hlavným partnerom pri vývoji tohto lietadla) a taktiež sú plány ponuky jednomotorovej verzie čínskeho stealth stíhacieho lietadla výhradne na export, to je však aktuálne ešte v štádiu vývoja.

Na fotografii je Čchengtu J-10B, tvarovo zodpovedá najmodernejšej verzii J-10C, ktorá však  disponuje lepšou avionikou, radarom typu AESA a motorom s vektorovateľnou výstupnou tryskou

Akokoľvek, J-10C predstavuje jediné moderné stíhacie lietadlo zaradené do služby vo Vzdušných silách Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády, ktoré bolo ponúknuté na export a súčasne je podstatne ťažšie, výkonnejšie a pokročilejšie ako JF-17. Kombinácia nízkych prevádzkových nákladov stíhacieho lietadla a najmodernejších technológií by mohla osloviť množstvo klientov, medzi nimi figuruje napríklad Irán, ktorý už skôr prejavil silný záujem o nákup čínskych stíhacích lietadiel vo väčšom množstve s cieľom modernizovať svoje stíhacie letectvo od roku 2021. Taktiež Pakistan sa údajne snaží získať ťažšiu verziu lietadla k flotile svojich JF-17 a zatiaľčo údajne prejavoval predtým záujem o staršiu verziu J-10A, výhody novšej verzie J-10C voči súčasným stíhacím lietadlám sú ďaleko väčšie (a teda zaujímavejšie).

Stíhacie lietadlá Čchengtu J-10C a dvojmiestne J-10S boli na prelome augusta a septembra 2019 vyslané do Thajska na spoločné letecké cvičenia Falcon Strike 2019, čo mnohí interpretovali ako snahu predať (a celkom určite oprávnene) najnovšie čínske stíhacie lietadlá na trhoch krajín juhovýchodnej Ázie, ktoré sa stále viac odkláňajú od západných zbraní a prikláňajú k čínskym zbraňovým systémom.

Pohľad z kokpitu J-10 počas spoločného cvičenia so Vzdušnými silami Thajska, Falcon Strike 2019 na konci augusta 2019

Čchengtu J-10C je navrhnuté tak, aby konkurovalo ďalším ľahkým a stredným stíhacím lietadlám na exportnom trhu, predovšetkým ruským lietadlám MiG-35, americkým F-35, F-16V a tiež lacnejším JF-17 Block 3.

V tejto chvíli zostáva ešte neisté, či všetky na export ponúknuté J-10C budú disponovať systémom vektorovania ťahu alebo či budú ponúkané aj verzie bez tejto možnosti ako lacnejšia verzia pre zníženie nákladov klientov hľadajúcich lacnejšie, ale stále moderné stíhacie lietadlá, hoci s menšou manévrovateľnosťou.

Zdroj: militarywatchmagazine, obrázky: militarywatchmagazine a eng.chinamil.com

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov