.
Aktuality, Pozemná technika,

USA dodali 152 protitankových riadených striel Javelin na Ukrajinu – výrobca uskutočnil ďalšie úspešné testy

Spojené štáty americké dodali protitankové riadené strely Javelin na Ukrajinu, oznámil veliteľ aliančných síl v Európe (SACEUR) generál Tod Wolters. Odmietol povedať, či boli zbrane nasadené do frontových línií, aby čelili separatistom v Donbase. Wolters vyhlásil, že spätná väzba od ukrajinských jednotiek, ktoré Američania školili v používaní rakiet, bola veľmi pozitívna. Ministerstvo zahraničných vecí USA v októbri schválilo predaj rakiet Javelin a súvisiaceho vybavenia za približne 39 miliónov dolárov.


 

Predaj 152 rakiet Javelin prerokoval americký prezident Donald Trump sa svojím ukrajinským náprotivkom Vladimirom Zelenským počas kontroverzného júlového telefonátu. Ďalšou diskutovanou témou bola vojenská pomoc vo výške takmer 400 miliónov dolárov, ktorá bola schválená Kongresom.

 

Tím Javelin Joint Venture, partnerstvo spoločností Lockheed Martin a Raytheon Company, úspešne vystrelil rakety Javelin zo vzdialenej zbraňovej stanice Kongsberg integrovanej na mobilnej platforme bez posádky. Demonštrácie, ktoré sa uskutočnili v testovacom centre v Redstone, potvrdili integráciu zbrane, rakety a vozidla:

 

FGM-148 Javelin je moderná protitanková riadená strela vyvinutá v spolupráci firiem Texas Instruments (dnes Raytheon Systems Company) a Martin Marietta (dnes Lockheed Martin) Vznikla podľa požiadaviek americkej armády ako náhrada za PTRS M47 Dragon, ktorá mala krátky dostrel (65 – 1000 m) a iba poloautomatickú navádzaciu sústavu typu SACLOS.

 

Do výroby sa dostala roku 1994 a po prvých testoch ju dostala roku 1996 prvá jednotka armády USA. Počas roka 1999 boli tieto strely prijaté takisto do výzbroje Americkej námornej pechoty. Do roku 2002 bolo vyrobených pre potreby ozbrojených síl USA cca 3000 odpaľovacích zariadení a 30 000 striel. Tento komplet vlastní asi štrnásť krajín, okrem iného aj Česko (3 kusy odpaľovacích zariadení a 12 striel spolu s výcvikovou súpravou mali byť zakúpené pre výzbroj špeciálnych síl roku 2006). Ďalšími užívateľmi sú napr. Čína, Jordánsko, Lotyšsko a Veľká Británia. Strela sa dá použiť ako protitanková, dokonca je účinná aj proti vrtuľníkom, ale ako protilietadlová zbraň bola a stále je lepšií FIM-92 Stinger.

 

Nepredpokladá sa, že ukrajinská armáda bude tieto strely používať proti separatistom v Doneckej a Luhanskej republike. Na tieto účely a žiaľ aj na ostreľovanie civilných štvrtí využíva hlavne ručné granátomety a mínomety sovietskej výroby, písali sme o tom tu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov