Na nie príliš kvalitnej fotografii je vidieť silno zničený útočný vrtuľník Mi-28N „Nočný lovec”
Aktuality, Letectvo,

Bola zverejnená fotografia havarovaného vrtuľníka Mi-28 na Kubáni

 


Ruské portály (aviation21topcor) priniesli pred pár dňami informáciu o havárii ruského vojenského vrtuľníka Mil Mi-28N „Nočný lovec”, ktorá sa stala počas nočného cvičného letu (okolo 23. hodiny miestneho času) 11. decembra 2019 pri meste Korenovsk v Krasnodarskom kraji. Havária skončila tragicky, obaja členovia posádky, pilot aj navigátor, zahynuli. Teraz sa objavila fotografia havarovaného vrtuľníka ležiaceho obrátene, rotorovou časťou k zemi.

Pri tejto príležitosti je potrebné uviesť, že k havárii došlo za veľmi nepriaznivých poveternostných podmienok – počas silnej hmly. Vrtuľník počas uskutočňovania pristávacieho manévru tvrdo dosadol. Stalo sa tak na území vojenskej jednotky neďaleko mesta Korenovsk (Krasnodarský kraj). Na fotografii v titulke, ktorú poskytol portál topcor, je vidieť značné poškodenie vrtuľníka a časti listov rotora zavŕtaných do zeme. Je vysoko pravdepodobné, že v tejto polohe bol vrtuľník aj objavený krátko po nehode.

Ilustračné foto – útočný vrtuľník Mil Mi-28N „Nočný lovec”

Vrtuľník bol ťažko poškodený, nájdený ležiac na zemi na zvyškoch rotorovej časti, predná časť vrtuľníka je zničená, krídla odleteli. Podľa všetkého sa vrtuľník zachytil na zemi listami rotora, keď sa otáčal, usudzujúc podľa poškodení, – zaznelo v komentári jednej z externých služieb oblasti.

Oficiálne príčiny mimoriadnej udalosti zatiaľ neboli pomenované, predbežne sú však zvažované tri možné verzie – zlé poveternostné podmienky, chyba pilota a technická porucha. Obeťami mimoriadnej udalosti sú veliteľ posádky vrtuľníka Alexander Skľjankin a zástupca veliteľa Korenovského letecko-výcvikového pluku a letky Mi-28, Ruslan Kušnirenko.

Podľa predchádzajúceho vyjadrenia z prostredia Ministerstva obrany RF, obaja členovia posádky mali dostatok skúseností pre vykonávanie letov i v takto náročných podmienkach, samotný let prebiehal bez ostrej výzbroje. Vyšetrovaním príčin mimoriadnej udalosti sa bude zaoberať komisia Hlavného velenia VKS RF.

Ďalšie mimoriadne udalosti, ku ktorým došlo v posledných pár dňoch

Nielen na území Ruska došlo v posledných pár dňoch k mimoriadnej udalosti, podobne sa tak stalo aj v Spojených štátoch, v Egypte a v Južnej Kórei. V prvom prípade, v spomínaných Spojených štátoch, došlo 5. decembra 2019 rovnako ako v Rusku, k havárii vrtuľníka. Vrtuľník Národnej gardy štátu Minnesota, UH-60 Black Hawk havaroval počas cvičného letu, všetci traja členovia posádky zahynuli. Podľa zverejnených správ velenie Národnej gardy stratilo spojenie s vrtuľníkom krátko pred haváriou, približne o 14:15 miestneho času, resp. podľa ďalších správ vysielala posádka už 9 minút po štarte, ktorý sa uskutočnil približne o 13:55, volanie o pomoc. Príčiny tragickej nehody sú v štádiu vyšetrovania.

Ilustračné foto – vrtuľník Národnej gardy štátu Minnesota  – UH-60 Black Hawk

Ďalej, 3. decembra 2019 sa udiala mimoriadna udalosť v Egypte, pri ktorej našťastie nedošlo, podľa dostupných správ, k stratám na životoch. Počas rutinného výcvikového letu havarovalo stíhacie lietadlo ruskej výroby, konkrétne MiG-29M Vzdušných síl Egypta. Lietadlo vykonávalo cvičný let z mesta Alexandria, keď bolo postihnuté „náhlou neovládateľnosťou”, na základe ktorej sa pilot rozhodol katapultovať a úkon úspešne dokončil. Udalosť je vyšetrovaná špeciálnou komisiou egyptského Ministerstva obrany, na pomoc s vyšetrovaním boli vyslaní aj experti z Ruska, kde bolo lietadlo vyrobené.

Ilustračné foto – na fotografii je dvojmiestna verzia, MiG-29M2 Egyptských vzdušných síl

A poslednou mimoriadnou udalosťou, našťastie opäť bez tragického konca, je havária stíhacieho lietadla amerických ozbrojených síl dislokovaných na území Južnej Kórey.

Dňa 2. decembra 2019 neďaleko vojenskej leteckej základne Kunsan, nachádzajúcej sa asi 15 km západne od rovnomenného mesta, okolo 15:30 miestneho času havarovalo lietadlo General Dynamics F-16CM počas vykonávania rutinného pristávacieho manévru. Pilot bol náhlymi okolnosťami, aktuálne stále prešetrovanými, donútený katapultovať sa. Dopadol v blízkosti letiska a utrpel len menšie poranenia, s ktorými bol prevezený do nemocnice na ošetrenie. Veliteľ 8. stíhacieho krídla (8th Fighter Wing), ku ktorému patrila aj havarovaná stíhačka, pozastavil kvôli bezpečnosti členov základne ako aj civilného obyvateľstva v jej blízkosti, až do ukončenia vyšetrovania všetky lety.

V súvislosti s poslednou haváriou je zaujímavé, že ide už o tretiu haváriu lietadla typu F-16 za menej ako dva mesiace. Prvou bola havária v Spangdahleme v Nemecku, ku ktorej došlo na začiatku októbra 2019 a druhou bola havária lietadla zo zakladne Holloman v Spojených štátoch. Tá sa udiala 29. októbra 2019. O oboch prípadoch sme priniesli bližšie informácie aj na stránkach Armádneho magazínu.

General Dynamics F-16CM amerických Vzdušných síl v Južnej Kórei

Vyslovujeme na tomto mieste úprimnú sústrasť pozostalým a rodinám padlých pilotov oboch posádok vrtuľníkov, tak z Ruska ako aj zo Spojených štátov.

Zdroj: topcortopcoraviation21theaviationistaerotimedefenseworldtheaviationist

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov