Lietadlová loď Šan-tung
Aktuality, Letectvo,

Čína uviedla do výzbroje prvú lietadlovú loď vlastnej výroby – ŠAN-TUNG

Čína, 18.12.2019 – Čína na základni San-ja v Juhočínskom mori uviedla v utorok do služby svoju prvú lietadlovú loď vlastnej výroby. Lietadlová loď je 315 metrov dlhá, 75 metrov široká, váži 70 000 ton a má cestovnú rýchlosť 31 námorných uzlov. Na palube môže prepravovať 36 stíhačiek J-15, alebo 30 lietadiel a 16 vrtuľníkov.


 

Lietadlová loď Šan-tung

Loď nesie meno po čínskej provincii Šan-tung. Konštrukcia plavidla vychádza z prvej čínskej lietadlovej lode Liao-ning, ktorú Peking kúpil roku 1998 od Ukrajiny a modernizoval. Nová loď je však dlhšia.

 

Lietadlová loď Šan-tung

 

Na vodu bola loď spustená v roku 2017 a vlani v máji ju Čína pred uvedením do plnej služby začala testovať na mori.

 

Video: Prvá lietadlová loď vyrobená v Číne vstupuje do služby:

 

Štátna televízia CCTV uviedla, že Čína potrebuje najmenej šesť lietadlových lodí. V lodenici Ťiang-nan pri Šanghaji už teraz buduje svoju tretiu a podstatne väčšiu. Očakáva sa, že teraz stavaná loď lietadlová loď už bude mať katapult, vďaka ktorému z nej bude môcť štartovať širšie spektrum lietadiel, vrátane lepšie vyzbrojených stíhačiek.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov