Foto: Moscow times
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Video: Streľba pri FSB a likvidácia teroristu v Moskve

Federálna bezpečnostná služba FSB potvrdila, že muž ozbrojený kalašnikovom spustil paľbu na Lubianskom námestí pred sídlom FSB. Bezpečnostné sily ho následne „neutralizovali“. K incidentu došlo na Lubianskom námestí, nachádzajúcom sa približne desať minút chôdze od Kremľa. Ako informovala na svojej internetovej stránke televízia RT, táto časť mesta je obľúbená medzi Moskovčanmi i turistami pre svoje reštaurácie, luxusné obchody a rôzne atrakcie v časoch sviatkov. Moskovská polícia dočasne na mieste incidentu zastavila dopravu a presmerovala linkové autobusy. Ruské tajné služby udalosť v centre Moskvy vyhodnotili ako teroristický čin.


 

Civilisti zrejme nepovažovali incident za príliš vážny, pretože niektoré videá zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú, že náhodne prechádzali okolo krčiacich sa policajtov vyzbrojených útočnými puškami, alebo zazerali z okien kaviarní. Video nasnímané z neďalekej budovy  ukazuje zasiahnutie dvoch z obetí počas prebiehania cez ulicu:

 

Ďalšie video ukazuje neidentifikovaného strelca padajúceho na zem po zastrelení. Podľa ruského ministerstva zdravotníctva bol pri streľbe zabitý jeden dôstojník FSB a ďalších päť ľudí bolo zranených :

 

Motívy činu nie sú naďalej jasné. Ruské orgány neuviedli, že by prípad súvisel s terorizmom, a otvorili vyšetrovanie vo veci útoku na príslušníkov bezpečnostných zložiek. Útok sa odohral podvečer približne v čase, keď ruský prezident Vladimir Putin vystupoval s príhovorom na koncerte na počesť dôstojníkov FSB a ďalších bezpečnostných služieb, ktorý sa konal v necelý kilometer vzdialenom Kremli.

 

20. decembra 2019 sa v Rusku oslavuje sviatok bezpečnostných pracovníkov. Sviatok sa oficiálne nazýva „Deň pracovníka bezpečnostných agentúr Ruskej federácie“, ale ľudia ho nazývajú jednoduchšie – „Deň FSB“. V tento deň sa gratuluje zamestnancom orgánov Federálnej bezpečnostnej služby,  Zahraničnej spravodajskej služby, ako aj ďalších špeciálnych služieb krajiny. Sviatok sa oficiálne objavil v Rusku v roku 1995 po dekréte ruského prezidenta Borisa Jeľcina. 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov