.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Vyvolávanie konfliktov? Komu to vyhovuje a čo alebo kto je za tým?

 


Slovensko, 05.01.2020 – Po militantných udalostiach v Iraku za posledné dni si začalo aj mnoho ľudí v našej vlasti uvedomovať, že medzinárodná situácia začína byť napätá. Hodnotiť jednu alebo druhú stranu je vecou osobného názoru, ale keď už dôjde k zavraždeniu vysokého štátnika raketovým útokom začneme si klásť otázku, či atentát bol jediným riešením? Jeho zavraždenie spustilo reťazovú reakciu, od vyhlásenia svetových politikov cez hlasovanie Irackého parlamentu až po vyhrážky odvety na ozbrojenú pomstu.

Jednoduchému človeku v našej Vlasti uvedomujúc si túto eskaláciu napätia to nepridá na pokoji, keď si nahlas uvedomíme, že krajina ktorá vraždila je náš politický a vojenský „spojenec”. Tento milovaný „spojenec” nám zabezpečuje požičiavanie peňazí zo svetových bankových spoločností, prikazuje nám s kým sa môžeme kamarátiť a s kým nie, uvaľuje jednu sankciu za druhou a v neposlednom rade nám ide predať aj „najsamlepšie” stíhačky F-16 ktoré mu otvoria brány na naše vojenské základne.

Prvým logickým dôvodom na nástup „spojeneckých” vojakov na naše základne bude to, že do príletu stíhačiek F-16 na Slovensko nedokážeme vycvičiť potrebný počet vojakov ako technický pozemný personál na letisku. Ak naša armáda dokáže pripraviť potrebný počet pilotov na stroje F-16, pri súčasnom nedomyslenom personálnom systéme v Ozbrojených silách, bude to skôr zázrak. Pri tak zásadnej zmene výzbroje aká je plánovaná s nákupom stíhačiek F-16, musí byť totiž zabezpečená komplexná obmena pozemnej techniky zabezpečujúcej letové akcie stíhačiek, nevyhnutné materiálno-technické zabezpečenie stíhačiek a ako som už spomínal najmä vycvičenosť vojakov, teda lietajúceho a pozemného zabezpečovacieho technického personálu. Cena (1,6 miliardy) s akou nám bol tento nákup nanútený v nás iba vyvolá zlosť a otázky, prečo sme nepristúpili na lacnejší nákup, či modernizáciu a zvyšné peniaze sme mohli použiť na školstvo, zdravotníctvo či výstavbu cestnej siete diaľnic? Tento obchod nám bol prikázaný ako diktát v škole malému žiačikovi. „Spojenecký” učiteľ má viacero žiačikov po svete a vzopretie sa mu zrejme znamená vyhodenie z triedy demokracie.

Možno bude predvojom pre prípravu letísk v našej Vlasti aj plánované rozmiestnenie tridsať tisíc vojakov „spojeneckej” armády v Európe. Zatiaľ to vyzerá tak, či už sa nám to páči alebo nie, že náš súčasný veľký „spojenec” spoza Atlantiku rozohráva militantnú hru do ktorej nás neľútostne ťahá.

Vráťme sa však k tomu prečo takéto situácie vznikajú a komu to vlastne vyhovuje. Ani osobne ani z masmédií nepoznám vyhlásenie jediného Európana, ktorý by chcel vojnu. Náš starý Európsky kontinent, ktorého súčasťou je aj naša Vlasť si totiž vytrpel za posledných sto rokov dve hrozné vojny a niekoľko menších ozbrojených konfliktov. Preto si ako hrdý Vlastenec a Európan kladiem otázku: Kto a prečo nás stále ťahá do ozbrojených konfliktov? Kto na tom zarába? Z akej krajiny pochádza? Keď si je tak sebaistý, že do jeho krajiny nemôže cez Atlantik preletieť iskra vojny? Znovu si má vojnové besnenie odniesť Európa a jej obyvatelia? Je naozaj obchod s ropou a jeho svetová obchodná mena nadradená mieru a pokojnému životu bez strachu z bombardovania?

V novodobej histórii sa už pár krát podarilo odvrátiť ozbrojený konflikt vďaka rozumným diplomatom. Osobne mám pocit, že ešte stále je možné zachrániť situáciu diplomaciou a silnou vôľou svetových politikov, keď na prvé miesto hodnôt spoločnosti dajú mier a až potom finančné benefity.

Naša Vlasť je síce malá, no ešte stále dokážeme zaujať svoje pevné miesto v Európe a povedať rozhodné slovo či verejne deklarovať stanovisko k vznikajúcemu napätiu. Nevzdajme sa tejto príležitosti a smelo, nahlas a verejne odsúďme atentáty na politikov a nezmyselné raketové útoky voči suverénnym štátom.

Peter Košík

Autor je bývalý veliaci dústojník letectva a expert strany VLASŤ na otázky obrany.

Video: Ekonomický vrah: 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov