.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

USA plánujú bombardovanie – presunuli obrie bombardéry B-52H bližšie k Iránu a stavajú pre nich pristávaciu dráhu v Iraku

Irán, 6.1.2020 – USA nasadili strategické bombardéry B-52 bližšie k Iránu. Podľa predbežných informácií šesť bombardérov priletelo z leteckej základne Barksdale v Louisiane v USA a pristálo na ostrove Diego Garcia v Indickom oceáne. Nová základňa amerických stratégov sa nachádza vo vzdialenosti asi 3 700 km od južnej hranice Iránu.


 

.

V utorok oznámil tajomník iránskej Najvyššej bezpečnostnej rady Ali Shamkhani že Irán pripravil 13 scenárov pomsty za atentát na generála Kassema Suleimaniho – “Najslabší scenár môže byť pre USA historickou nočnou morou, ak americkí vojaci dobrovoľne neopustia náš región, zaistíme, aby boli ich telá odvezené v horizontálnej polohe.”

 

.

Neexistujú však informácie týkajúce sa podrobností o samotných pripravených útokoch. Pripomeňme, že generál Kassem Suleimani a zástupca vedúceho irackej šiitskej milície Abu Mahdi al-Muhandis zomrel v noci 3. januára počas leteckého útoku neďaleko letiska v Bagdade. Americký prezident Donald Trump, ktorý nariadil likvidáciu generála, už skôr povedal, že útok mal zabezpečiť „ mier“. Obvinil Suleimaniho z účasti na organizovaní útoku na diplomatickú misiu v Bagdade 31. decembra.

 

.

Dá sa predpokladať, že Američania sa rozhodli umiestniť prvé strategické bombardéry B-52H na ostrove Diego Garcia namiesto základne Al Udeid v Katare kvôli bezpečnejšej vzdialenosti medzi ostrovom a najbližším územím v Iráne, čo je 3 775 km a je tak mimo dosahu balistických rakiet Iránu.

Trump varoval Irán, že Spojené štáty sú pripravené zasiahnuť 52 cieľov v krajine, z ktorých niektoré majú kultúrny a historický význam. Spojené štáty zároveň varovali Iránske obchodné lode v súvislosti s hrozbami Iránu na Blízkom východe. Perzský záliv, Hormuzský záliv, Ománsky záliv, Arabské more, Červené more, Adenský záliv a Indický oceán – sa tak stávajú ohrozením pre komerčné plavidlá z Iránu a jeho spojencov.

 

.

Bezpečnostné zdroje v Iraku potvrdili, že Spojené štáty stavajú špeciálnu pristávaciu dráhu pre obrie bombardéry B-52 na svojej leteckej základni Ain al-Assad v Anbare. Takisto uviedli, že ​​Američania umiestnení na základni Ain al-Assad už začali stavebné práce na rozšírení základne. Podľa informácií niektoré oplotenia už boli ukončené a očakáva sa, že zariadenie sa po jeho dokončení stane jedným z najdôležitejších na svete. Ain al-Assad je najväčšou leteckou základňou v Iraku, v ktorej je umiestnených veľké množstvo amerických vojakov. Nachádza sa v západnej provincii Anbar, neďaleko oblasti Baghdadi. Takisto Wall Street Journal informoval, že Pentagon plánoval nasadenie 200 vojakov a šiestich bombardérov B-52 na Blízkom východe v reakcii na zvýšené napätie s Iránom a takisto plánuje vybudovať masívne, vysoko výkonné medzinárodné letisko pre strategické bombardéry B-52 na leteckej základni Ain al-Assadsd v oblasti Baghdadi.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov