Ľahký tank typu 15
Aktuality, Pozemná technika,

Čína po prvýkrát masívne zapojila do cvičení nový tank typu 15

Čína, 7.1.2020 – Čína vykonáva rozsiahle cvičenia s použitím obrnených vozidiel a systémov protivzdušnej obrany v Tibete. Oficiálne médiá ČĽR informujú, že cieľom týchto cvičení je zvýšenie bezpečnosti a koordinácia jednotiek a formácií. Čínska centrálna televízia uvádza, že vojenské vybavenie bolo rozptýlené po celom regióne – vrátane horských náhorných plošín a priechodov až do nadmorskej výšky 4 000 metrov.


 

 

Čína prvýkrát v rámci cvičení masívne využívala nové ľahké tanky typu 15 (v Číne sa nazýva „horský tank“), ako aj 155 mm húfnice s vlastným pohonom.

Obe verzie vojenského vybavenia boli nedávno demonštrované v Pekingu – na vojenskej prehliadke 1. októbra 2019 :

Bojová hmotnosť Tanku Typ 15 je do 35 ton. Dieselový motor má výkon 1 000 koní. Hlavnou výzbrojou je 105 mm kanón s 38 rôznymi typmi munície. Tank je navyše vybavený bojovou vežou s guľometom. Dojazd tanku je 450 km. Rýchlosť dosahuje až 70 km / h. Vojenskí odborníci poznamenávajú, že ľahké tanky typu 15 môžu umožniť získanie výhody v prípade otvoreného hraničného vojenského konfliktu. Tanky sú pomerne ľahké a výkonné, čo im umožňuje dokonalé manévrovanie na tibetskej vysočine. Cvičenia s tankmi typu 15 boli prvé manévre v novom roku.

 

Zvonku Typ 15 pripomína hlavný bojový tank Typ 96A alebo exportné VT4. Je však podstatne menší a ľahší – jeho dĺžka s kanónom otočeným dopredu je 9,2 m, šírka 3,3 m, výška 2,5 m. Podľa publikovaných informácií je tank vybavený digitálnym systémom riadenia paľby s dennými a nočnými zameriavačmi strelca i veliteľa a vyzbrojený drážkovaným 105mm kanónom s automatickým nabíjaním a 7,62mm guľometom. Hlavná výzbroj tanku môže byť ešte doplnená o veliteľský guľomet alebo granátomet na lafete veliteľského príklopu, alebo umiestnený v diaľkovo ovládanej zbraňovej stanici. Základné pancierovanie tanku Type 15 je tvorené zváranými oceľovými panciermi. Doplnené môže byť rôznymi kompozitnými blokmi a dynamickou ochranou. Tank Typ 15 má trojčlennú posádku tvorenú veliteľom, strelcom a vodičom. Jej rozmiestnenie je klasické – vodič sedí v prednej časti korby, veliteľ a strelec v bojovej veži.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov