Na snímke ruskí piloti z programu Zebra, foto: dailyadvance
Aktuality, História, Letectvo,

Tajný projekt Zebra: Stalinova a Rooseveltova misia na výcvik sovietskych letcov v USA si pripomína smutné výročie

Filadelfia, 11.1.2020 – Prísne tajný projekt Zebra bol jediný prípad v histórii, kedy boli sovietski letci v Amerike trénovaní Američanmi. Ich poslaním bolo – lietať s najmodernejšími obojživelnými bojovými lietadlami vyrobenými vo Filadelfii. Je neuveriteľné, že 185 obrovských, ťažko vyzbrojených PBN-Nomad, namaľovaných jasnými červenými armádnymi hviezdami, bolo potom prevezených do ospalého, vlasteneckého mesta Elizabeth City v Severnej Karolíne, bez jediného úniku do médií.


 

Jedenásť vybraných námorných dôstojníkov USA vyškolilo viac ako 300 sovietskych letcov v období 18 mesiacov predtým, ako boli lietadlá vyslané do Atlantiku a Tichomoria, kde ničili početné nacistické a japonské ponorky a lode bez straty jediného lietadla.

foto: dailyadvance

Projekt Zebra bol viac ako vojenská misia. Stala sa historickou ľudskou udalosťou. Sovietske a americké tímy sa delili o skúsenosti, ktoré vytvorili putá dôvery a vzájomného rešpektu napriek jazykovým bariéram a kultúrnym rozdielom – čo by nám mohlo dobre slúžiť pri modelovaní počas týchto neistých rusko-amerických čias. Projekt Zebra bol odtajnený 31. decembra 2012 a zostáva jedným z posledných dlho neprezradených príbehov druhej svetovej vojny. Dnes si pripomíname 75-te smutné výročie spojené s týmto prísne utajeným projektom.

11. januára 1945 o 10:05 hod. V oblasti leteckej základne Elizabeth City v Severnej Karolíne v USA došlo k leteckej nehode, ktorá mala za následok pád námorného hliadkového bombardéra PBY Catalina (dodaného do ZSSR v rámci programu Lend-Lease) na rieku Paskvotank a úmrtia piatich členov posádky (dôstojníci letectva ZSSR: kapitán Čikov Nikolaj Michajlovič, kapitán navigátor  Levin Vladimir Mojsejevič, vedúci technik – poručík Medvedev Dmitrij Michajlovič, letový mechanik – pomocný technik – poručík Borodin Afanasy Ivanovič a dôstojník RAF radista  kanaďan Nataros Petera). Príčina katastrofy nebola objasnená. Telesné pozostatky rádiového operátora Natarosa Petera boli prevezené do Kanady, pozostatky sovietskeho kapitána Levina Valentina Mojsejeviča boli zaslané do ZSSR a bol pochovaný v Donskom cintoríne v Moskve. Informácie o tom, kde sú pochovaní zvyšní mŕtvi členovia posádky, v súčasnosti nie sú k dispozícii.

Zvyšky bombardéra PBY Catalina v rieke Paskvotank, foto: dailyadvance

 

V súčasnosti sa rieši otázka inštalovania pamätníka na pamiatku pilotov, ktorí zahynuli pri dokončovaní oficiálnych misií na presun lietadiel do ZSSR počas druhej svetovej vojny. Rusko-americká spoločná komisia pre zajatcov chcela v Elizabeth City postaviť mosadzný pamätník s hmotnosťou 25 ton. Mestská rada, citujúc obavy z údajného ruského ovplyvňovania volieb v USA, zamietla pamätník v marci 2018 v dôsledku medzinárodného napätia, ktoré sa vtedy zhoršilo. Spolupráca projektu Zebra bola medzi poslednými svojho druhu medzi oboma krajinami, a bol to experiment, ktorý fungoval veľmi dobre.

Návrh pamätníka , foto: dailyadvance

 

PBY Catalina (Patrol Bomber – hliadkový bombardér, „Y“ ako kód pre označenie strojov firmy „Consolidated Aircraft“ ) – bol viacúčelový hydroplán americkej konštrukcie, vyrábaný v 30. a 40. rokoch 20. storočia. Bol používaný viacerými spojeneckými krajinami počas druhej svetovej vojny. Stroj tohto typu sa preslávil najmä odhalením japonského loďstva, ktoré smerovalo k atolu Midway, kde sa odohrala jedna z rozhodujúcich bitiek vojny v Pacifiku. Patrí medzi najúspešnejšie lietadlá svojho druhu, bolo vyrábané vo veľkých množstvách. Posledné Cataliny boli vyradené z aktívnej služby v 80. rokoch. Lietadlo je aj dnes využívané na rôzne účely, napríklad ako hasičské lietadlo.

Karol Jerguš

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov