foto: Viners
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Britský výrobca bude predávať nože s hranatými špičkami po prudkom náraste útokov s nožmi

Londýn, The Independent, 16.1.2020 – V októbri 2019 bola zaznamenaná nepríjemná štatistika, útoky s nožom dosiahli rekordnú hodnotu v Anglicku a vo Walese, pričom polícia zaznamenala viac ako 44 000 trestných činov, ktoré sa týkali noža, alebo ostrého nástroja, za posledných 12 mesiacov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to znamenalo nárast o sedem percent, pričom Úrad pre národnú štatistiku (ONS) uviedol, že počet trestných činov týkajúcich sa nožov bol na svojom najvyššom bode od roku 2010 do roku 2011.


 

V snahe bojovať proti nožovej kriminalite navrhla britská príborová a kuchynská firma Viners, ktorá bola založená v Sheffielde v roku 1901, nový sortiment nožov so štvorcovými koncami. Spoločnosť uvádza, že séria nazvaná  „Zabezpečovacia zbierka“ bola vytvorená v reakcii na rastúcu štatistiku nožovej kriminality. Opakovanými testami bolo zaistené, že špička nožov neprenikne pokožkou úmyselne, alebo aj inak.

 

Pri incidentoch spojenými s nožmi, ktorých počet bol rekordný, a len za posledných 12 mesiacov bolo hlásených 285 úmrtí, vláda Spojeného kráľovstva prijala rozhodnutie o reklasifikácii kuchynských nožov ako útočnej zbrane prostredníctvom nového zákona o útočných zbraniach, čo niektorých maloobchodníkov viedlo k odstráneniu  jednotlivých nožov z predaja v maloobchodných predajniach.

Nová kolekcia Assure od spoločnosti Viners bola vytvorená v reakcii na túto novú legislatívu. Tím intenzívne testuje nový tvar noža, ktorý je vysoko funkčný pre moderného kuchára, ale tvarom znižuje riziko a predchádza zraneniam, nehodám a úmrtiam. Viners tvrdí, že nože poskytujú „rovnakú funkčnosť ako štandardný nôž“ v kuchyni, zatiaľ čo „pomáhajú znižovať zbytočné nehody pri príprave jedla a umývaní.“

 

V auguste 2019 skupinka mladých ľudí postihnutých útokom s nožom, doručila list Borisovi Johnsonovi. Viac ako 100 ľudí podpísalo 12-bodový manifest, v ktorom sú načrtnuté kroky, o ktorých sa domnievajú, že by sa mohli prijať na zníženie výskytu trestných činov s nožom. Mladí ľudia, ktorí sa podieľali na vytvorení listu, spolupracovali s parlamentnou skupinou všetkých strán pre zločiny spáchané použitím noža.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov