foto: topwar
Aktuality, Pozemná technika,

Video: Rusi predviedli prácu robotických komplexov Skarab a Sféra v Sýrii

Ruskí vojenskí inžinieri demonštrovali robotické systémy Skarab a Sféra pri prehľadávaní rôznych objektov v Sýrii.


Skarab je malá pohyblivá kolesová platforma na kolieskach s videokamerou s vysokým rozlíšením, mikrofónom a termokamerou. Komplex je navrhnutý na rýchle zhromažďovanie zvukových a obrazových informácií v oblastiach, ktoré sú ťažko prístupné a nebezpečné pre ľudí, a ich následný prenos prostredníctvom rádiového kanála na video monitorovací a diaľkový ovládací panel. Zahŕňa riadenú vyhľadávaciu platformu a diaľkové ovládanie s integrovaným systémom video sledovania. Rádiový prenos zaisťuje stabilitu a vysokú kvalitu obrazu, a to aj pri zlých podmienkach šírenia signálu. Dosah pozorovania pri prenose obrazových informácií vzduchom do video sledovania a diaľkového ovládania (na zemi) je najmenej 250 metrov. Prevádzková doba najmenej 120 minút.

 

 

Sféra je zariadenie so štyrmi videokamerami s podsvietením LED diódami, mikrofónom a vysielačom informácií. Bezdrôtové zabezpečovacie zariadenie Sfera je schopné vykonávať 360-stupňový kruhový prieskum terénu a poskytovať online video prenos s plne nabitou batériou najmenej 60 minút bez zapnutého podsvietenia vo vzdialenosti najmenej 50 metrov. Informácie sa prenášajú vzduchom, zdrojom energie je vymeniteľná Li-PO batéria. Toto zariadenie okrem iného udržuje svoju funkčnosť aj po voľnom páde z výšky 3 metrov.

 

Prieskumné bezdrôtové zariadenie Sféra je navrhnuté na rýchle zhromažďovanie obrazových a zvukových informácií na miestach ktoré môžu byť pre človeka nebezpečné alebo neprístupné. Zhromaždené informácie sa prenášajú vzduchom do video monitorovacieho a diaľkového ovládacieho zariadenia. V automatickom režime má vždy vertikálnu polohu. Má jedinečnú schopnosť prenášať video zo štyroch svojich kamier naraz bez straty kvality.

Zariadenia môžu byť spustené do studní a podzemných inžinierskych sietí, hodené do okien, aby mohli na diaľku skontrolovať prítomnosť podozrivých predmetov. Prvé testy začali v Sýrii v októbri 2017, a do služby boli prijaté v roku 2018.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov