Kokpit MI-17
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

LOM vycvičil ďalších afgánskych pilotov

Za prítomnosti námestníka povereného riadením sekcie obrannej politiky a stratégie Radomíra Jahodu bol včera slávnostne ukončený výcvik 15 pilotov afganských vzdušných síl. Program zaisťujú spoločnosti LOM Praha Trade a Raytheon a od roku 2015 ním prešli už viac ako dve stovky študentov.


 

foto: MO ČR

Ceremoniál sa konal tradične v priestoroch Centra leteckého výcviku štátneho podniku LOM Praha v Pardubiciach, kde hostí privítal veľvyslanec Afganskej islamskej republiky Shahzad Gul Aryobee a v príhovore ocenil úspešnú spoluprácu. Prítomní boli tiež zástupca Veľvyslanectva USA major M. D. Morris, veliteľ Vzdušných síl AČR generálmajor Peter Hromek a ďalší.

 

“Ide už o siedmu skupinu pilotov. Od začiatku kooperácie v roku 2015 už prešlo výcvikom viac ako 200 študentov, “uvádza člen predstavenstva LOM Praha Trade Zbyněk Šmerda.

Dvanásťmesačný základný program zahŕňa jazykovú prípravu, teóriu, výcvik na simulátoroch a pilotovanie. Konkrétne táto skupina trénovala na lietadle Cessna 208 Caravan. Druhým typom je výcvik na vrtuľníku Enstrom 480B. V súčasnosti prebieha výcvik ďalšej skupiny študentov, v ktorej sú aj dve študentky. Prvé dve ženy úspešne ukončili kurz v roku 2018.

 

Vrtuľník MI-17

 

Spoločnosť LOM Praha Trade je stopercentne vlastnenou dcérskou spoločnosťou štátneho podniku LOM Praha pôsobiaca v leteckom priemysle od roku 2014. Spoločnosť sa zameriava na obchod v oblasti údržby vrtuľníkov (drakov), údržby motorov, reduktorov a iných agregátov, na výcvik leteckého aj pozemného personálu a zaisťovanie náhradných dielov pre údržbu vrtuľníkov a ich agregátov. Počas svojej relatívne krátkej histórie sa spoločnosti podarilo vybudovať si významnú pozíciu v leteckom priemysle a stať sa vyrovnaným partnerom najväčších spoločností v tomto odvetví. LOM Praha je tradičným podnikom nielen českého, ale aj európskeho a svetového leteckého priemyslu, ktorého história siaha až do roku 1915. LOM Praha š.p. sa špecializuje na opravy leteckej techniky a na zabezpečovanie vývojových, výskumných, opravárenských a modernizačných úloh v prospech potrieb zákazníka. LOM Praha š.p. sa ďalej zaoberá prípravou a realizáciou praktického a teoretického výcviku pre letecký a pozemný personál vrátane projektovania, výstavieb a rekonštrukcií vojenských účelových zariadení, vykonáva skúšobné, verifikačné a certifikačnej činnosti vrátane vydávania príslušných osvedčení. Zakladateľom podniku je české Ministerstvo obrany a jedným z kľúčových zákazníkov je Armáda Českej republiky.

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov