Korveta typu 056, foto: Janes.com
Aktuality, Námorníctvo,

Čínske námorníctvo dostalo ďalšie dve korvety Typu 056 – celkovo ich má už pätdesiat

Šanghaj, 30.1.2020 – Dve najnovšie korvety Typu 056 / 056A (trieda Jiangdao) sa stali súčasťou námorných síl ČĽR, čím sa počet korvet tohto typu v čínskej flotile zvýšil na 50 kusov. 49. a 50. korveta projektu Typ-056 / 056A Luan a Liaocheng sa vyrábajú v protiponorkovej verzii.


 

Luan, postavený v lodenici Šanghaj Hudong Zhonghua, bude súčasťou 14. flotily východnej flotily. Slávnostné uvedenie  sa konalo na námornej základni Východnej flotily Šanghaj-Wusong. Liaocheng, postavený v lodenici Wuchang vo Wu-chane, bude súčasťou severnej flotily čínskeho námorníctva.

 

Korvety triedy Jiangdao majú celkový výtlak 1 500 ton, dĺžku 89 metrov a šírku 11 metrov. V konštrukcii plavidiel sú využité technológie stealth. Hlavňovú výzbroj tvoria jeden 76mm kanón AK-176 a dva 30mm kanóny kompletu Typu 730. Údernú výzbroj tvoria štyri protilodné strely YJ-83. K obrane proti vzdušnému ohrozeniu slúži jeden komplet systému HHQ-10, nesúci osem protilietadlových riadených striel veľmi krátkeho dosahu. K ničeniu ponoriek slúžia dva trojhlavňové 324M torpédomety Yu-7. Korvety na zadku nesú pristávaciu palubu pre vrtuľník, nie sú však vybavené hangárom. Pod pristávacou palubou sú umiestnené dva inšpekčnej člny RHIB. Pohonný systém tvoria dva dieselové motory. Plavidlá dosahujú rýchlosť 28 uzlov. Dosah je 2000 námorných míľ pri 18 uzloch. Typ 056A
je modifikovaná verzia vybavená sonarom s meniteľnou hĺbkou ponoru.

 

Korveta typu 056, foto: Janes.com

Lode sú určené výlučne na hliadkovanie v teritoriálnych vodách, na sprevádzanie bojových lodí a ponoriek nepriateľa a na ochranu rybolovu. Dôkazom toho je obmedzená autonómia na 15 dní a dosah nie viac ako 2 000 míľ. Pri plnení týchto úloh majú nahradiť niekoľko druhov hliadkových lodí a časť zastaraných fregát projektu 053H (trieda „Jianghu I“).

 

Stavba lodí tohto typu sa vykonáva súčasne na štyroch lodeniciach: Hudong-Zhonghua v Šanghaji, Shangard Huangpu v Guangzhou, Liaonan v Dalian, Wuchang  v Wuhan. Priemerná doba dodávky korviet je jedna loď každých šesť týždňov.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov