Nemecké pechotné bojové vozidlo PUMA
Aktuality, Pozemná technika,

Nemeckí vojaci musia na cvičeniach predstierať že autá sú tanky – kvôli akútnemu nedostatku obrnených vozidiel

Berlín, 3.2.2020 – Nemecká armáda má tak málo tankov, že na cvičeniach používa autá a hovorí vojakom, aby predstierali, že vyskakujú z tanku. Nemecké ministerstvo obrany potvrdilo, že jednotky používali „iné vozidlá“ pri výcviku, aby sa vysporiadali s nedostatkom fungujúcich bojových vozidiel Puma.


 

Nemecké pechotné bojové vozidlo PUMA,

 

Bild informoval, že používanie áut bolo súčasťou toho, čo armáda nazývala alternatívnymi riešeniami nedostatočného fungovania vozidiel Puma pri výcviku. Situácia je podobná s prípadom, keď nemecké jednotky na cvičení NATO v Nórsku v roku 2014 museli použiť metlu natretú na čierno, aby simulovali chýbajúcu zbraň na obrnenom bojovom vozidle Boxer.

 

Ťažký kolesový obrnený transportér Boxer

 

Nemecké ministerstvo obrany opatrenia vysvetlilo tým, že nie je momentálne spokojné s prevádzkovou pripravenosťou vozidiel Puma, ktoré sú prestížnym projektom nemeckého zbrojného priemyslu. Stroje od roku 2009 vyrába firma Projekt System Management. Podľa denníka Bild zatiaľ len dvadsať percent obrnencov Puma pridelených piatim mechanizovaným pechotným práporom armády je úplne v poriadku. Údajne za to môže nedostatok náhradných dielov a pomalá údržba. Situácia by sa mohla v rokoch 2023 a 2024 ešte zhoršiť, pretože podľa plánu má približne stovka vozidiel Puma zamieriť v tejto dobe na opravu. Nemecká armáda si objednala týchto obrnencov celkom 350. Podľa denníka The Times je považované za jedno z najpokročilejších pechotných bojových vozidiel na svete. Pumy majú postupne nahradiť zastaralé vozidlá Marder, ktoré slúžia už od sedemdesiatych rokov.

 

Nemecké staršie pechotné bojové vozidlo Marder

 

Nemecko dlhodobo čelí kritike spojencov v NATO, že do svojej obrany neinvestuje dostatok financií. Dlhšie vykazuje nízku kapacitu bojových lodí a problémy s helikoptérami Tiger. O problémoch s dopravnými lietadlami Airbus  a o finančnej kríze Bundeswehru sme písali minulý rok  tu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov