foto: MOD Israel
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Izrael začal sériovú výrobu prvého kolesového obrneného transportéru EITAN

Izrael, 9.2.2020 – Veliteľstvo obrnených vozidiel Izraelskej armády začalo sériovú výrobu „Eitanu“ – prvého kolesového obrneného transportéru. Jeden z najťažších kolesových transportérov v súčastnosti bude uvedený do prevádzky na konci roku 2021 a bude vybavený pokročilým aktívnym obranným systémom „Iron Fist“ a diaľkovo ovládanou streleckou vežou.


 

foto: MOD Israel

Na základe skúseností získaných z bojov s Hamasom v pásme Gazy počas operácie Ochranné ostrie v roku 2014 má Eitan poskytnúť vojakom lepšiu bezpečnosť, ako aj vyššiu rýchlosť a mobilitu. Vozidlo je súčasťou programu na modernizáciu obrnených vozidiel výmenou za súčasné transportéry M113.  Eitan, ktorý bol prvýkrát odhalený v roku 2016, prešiel komplexnou sériou testov ministerstva obrany v spolupráci s veliteľstvom armády a brigádou Nahal, ktorá ako prvá bude používať vozidlo.

 

Eitan má byť najviac chráneným kolesovým transportérom na svete, nebude sa musieť transportovať pomocou ťažkých návesov na rozdiel od transportéru Namer a ďalších, ktoré sú používané armádou, bude manévrovateľnejší v mestských oblastiach, ako je pásmo Gazy.

 

foto: MOD Israel

Eitan je osem metrov dlhý a tri metre široký a váži 30 – 35 ton. Ovláda ho veliteľ, strelec a vodič. Vozidlo môže prepravovať deväť vojakov v klimatizovanom prostredí. Jeho telo a systém odpruženia boli vylepšené, aby sa maximalizovala ochrana a prežitie posádky. Okrem toho boli vylepšené riadiace, elektrické a kontrolné systémy.
Eitan má motor s výkonom 750 koní a môže jazdiť rýchlosťou 90 km / h po spevnených cestách v mestskom prostredí. Môže manévrovať mimo cesty s nezávislým odpružením. Eitan bude vybavený diaľkovo ovládanou vežou s raketometom, ťažkým guľometom kalibru .50, guľometom FN MAG kalibru 7.62, a 30 mm kanónom s dostrelom 2 500 metrov.

Vozidlo má periférny pozorovací systém, dotykový systém s vysokým rozlíšením, ktorý ponúka 360-stupňový pohľad na bojisko, a množstvo vyspelých zbraňových systémov, ako je napríklad Iron Fist advanced, aktívny obranný systém, ktorý dokáže zachytiť protitankové strely a granáty – zbrane, ktoré Hamas používal so smrtiacou presnosťou proti starším transportérom.

Podľa ministerstva obrany inžinieri vo vývojovej jednotke riaditeľstva obrnených vozidiel implementovali nové technologické systémy, ktoré zahŕňajú 34 počítačov a procesorov. Počítače majú päť dotykových obrazoviek a 10 kamier na denné a nočné videnie. Každý transportér vyžaduje výrobu približne jedného milióna dielov vrátane 20 ton ocele, 30 km zváracieho drôtu, šesť km napájacieho a komunikačného kábla a 70 litrov farby. Podľa ministerstva obrany sa Eitan bude vyrábať vo viac ako 60 priemyselných závodoch v Izraeli a USA.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov