© AFP 2019 / Brendan Smialowski
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Česi by pri ruskom útoku počkali na USA? Američania si to myslia

Česko, 12. februára 2020 (zdroj: Alena Novotná, Sputniknews) – Až na Európu zaútočí Rusko, Česko sa bude schovávať za sukňou USA. Čo to je za hlúposť? Náš výmysel to nie je. To sú závery prieskumu amerického think tanku Pew Research Center. Vojna a podsúvanie srabáctva. Tým sa dnes manipuluje.


Kto chce bojovať proti Rusku?
Takže, o čo ide? Americkí analytici z Pew Research Center skúmali, ako je to s náladou v členských štátoch Severoatlantickej aliancie a čo by sa stalo, keby Rusko zaútočilo na Európu. Nechajme byť samu skutočnosť, že Rusko nemá túžbu ani snahu na Európu zaútočiť. Napriek tomu výsledok prieskumu, ktorý bol vykonaný v 16 z 30 členských štátov Aliancie, je pre “vojnových štváčov” depresívny.

 

Americkí experti zistili, že sa Európania v obrane spoliehajú na Američanov a nie sú príliš ochotní pomôcť iným členom Severoatlantickej aliancie, pokiaľ by ich napadlo Rusko. A to je vraj prípad aj Českej republiky. Patríme medzi tie štáty, ktoré by uprednostnili zásah Spojených štátov proti Rusku, než robiť vozňovú hradbu z pandúrov proti ruským tankom.

Len tak na okraj. Brániť sa vlastnými silami by bola ochotná Litva, Veľká Británia, Holandsko a Kanada. V týchto štyroch krajinách bola dôvera vo vlastnú obranu nadpolovičná. Ale aj v týchto krajinách prednosť dostali americkí vojaci.

 

Čo z toho vyplýva? Americkí výskumníci nám podsúvajú srabáctvo. Vraj sa nebudeme brániť pred hrozbou, ktorá pri prvej príležitosti bude chcieť zničiť Európu. S tým, že to je fikcia – srabáctvo i ruský útok – vôbec nepočítajú.

A ešte jedno zistenie prieskumu. S nadšením z Aliancie na tom nie sme práve najlepšie. V Českej republike podľa tohto prieskumu kleslo pozitívne vnímanie NATO z oblasti okolo šesťdesiatich percent skôr k päťdesiatich, konkrétne je to 54 percent. A nielen u nás. Dôvera v NATO klesá aj v USA, a to hneď o 12 percent za jeden jediný rok.

Je Česká republika aliančný hundroš? Ani náhodou. Tak napríklad iba pätina Turkov vníma NATO pozitívne. Severoatlantickej aliancii sa moc nefandí ani v Grécku alebo Španielsku.

 

Lenže, čo z toho pre nás znamená? A čo to načasovanie? Summit Severoatlantickej aliancie bude až za dlho, ani termín nebol oznámený. Takže? Pre Česko môže mať prieskum súvislosť s oznámením českej vlády, že asi nebudeme plniť sľub dvoch percent HDP na obranu. V kabinete Andreja Babiša uprednostňujú zastropovanie armádneho rozpočtu niekde okolo 1,4 percenta HDP.

Čím je Česko pre USA zaujímavé?
Ako čítať závery prieskumu Pew Research Center? Na to sa Sputnik spýtal Stanislava Mackovíka, známeho politika, bývalého poslanca KSČM a člena snemovne výboru pre obranu.

 

“Mnohí domáci politici a zástupcovia velenia armády ráno bez súhlasu USA ani nevstanú z postele. Pre záujmy USA urobia prakticky čokoľvek. Takáto podlízavá lojalita sa prejavuje aj v celkovej orientácii našej armády aj v oblasti nákupu nových zbraní. Riadi sa doktrínou, že čo je Made in USA, tak to je najlepšie. Bez ohľadu na cenu a skutočné úžitkové vlastnosti. To, čo nie je nadobudnuté priamo z USA, tak býva veľa drahé, poprípade je nadobudnuté formou dlhodobého prenájmu, “uviedol bývalý poslanec.

Podľa jeho mienky naša armáda nemá celý rad schopností a nie je plnohodnotná.

“V oblasti nasadenia našich vojakov mimo územia SR sa vlády po roku 1989 môžu pretrhnúť v servilite a snahe nasadiť našich vojakov všade, kde to len ide. Nedomnievam sa, že Rusko by chcelo niekoho napadnúť. To je mantra, ktorú šíri každodenne extrémna pravica orientovaná na imperiálne záujmy USA a na Sudeťákov. Áno – pravicové zoskupenia v ČR sa spoliehajú na USA. Američania im stoja za chrbtom a nechajú ich páchať čokoľvek s našou ekonomikou a v neposlednom rade s morálkou občanov. Bez podpory USA by v ČR nebol mafiánsky kapitalizmus v tak dobrej kondícii. Máme voľný trh, a ak kormidelníci domáceho priemyslu a ekonomiky vyhovujú záujmom západných, partnerov ‘, tak sa im žiadne prekážky v biznise nekladú. Nikdy ale nesmú ohroziť príjmy veľkých západných dodávateľov a ideologickú mentalitu západných politických elít (ak tieto záujmy české firmy ohrozujú, môže sa na ne vyvíjať tlak, je napríklad známa šikana českých vodičov kamiónov v západnej Európe, pozn. Red.), “Tvrdí Mackovík .

 

“Američanov predovšetkým zaujíma, že naše územie im bude v prípade záujmu poskytnuté práve pri ich vojenskom tlaku proti Rusku. Územie ČR je z vojenského hľadiska pre USA dôležitejšie ako 14 kusov našich Gripenov – alebo na tri desiatky tu prevádzkovaných tankov rady T-72 (asi ide o T-72M4, pozn. Red.). Veľký dôraz v našej armáde je preto kladený na schopnosť prijať a obslúžiť príslušníkov US Army a ďalších štátov Aliancie. V NATO sú štáty, ktoré sa na USA a ich veliteľskú nadradenosť v pakte spoliehajú ešte viac ako ČR. Majú armády ešte menšie než my. Armáda ČR nie je síce najmenšia – avšak jej skutočná bojová sila je obmedzená. Technika je v mnohých prípadoch ešte z čias Československej ľudovej armády. Prípadné nasadenie našich jednotiek, ktoré sú niečím tzv. Špeciálne, tak môže zohrať v akomkoľvek veľkom konflikte epizódne úlohy, “usudzuje odborník.

“Je naivné sa domnievať, že sofistikovaný protivník bude len na úrovni mudžahedínov z pohoria Hindúkuš. Veľká vojna už nebude pre vojakov náročná len klímou a nadmorskou výškou. Tam sa hrá podľa iných pravidiel a s protivníkom, ktorý disponuje všetkým potrebným pre elimináciu, špecializovaných ‘rizík. Ďalšou dôležitou otázkou je, či vojaci Armády ČR sú ochotní krvácať za záujmy USA v akejkoľvek veľkej vojne? Domnievam sa, že oddanosť tunajšej politickej a vojenskej elity k záujmom USA nie je priamo úmerná oddanosti veľkej časti občanov v našej krajine, “hovorí renomovaný expert.

 

Systém je totálne klamársky
A čo to tvrdenie, že by Česko nepodalo pomocnú ruku? Veď naši vojaci umierajú v Afganistane. Na čom stojí táto špekulácia?

“Čo to je pomocná ruka? NATO nie je schopné zničiť napríklad mäsiarov Islamského štátu *. Alianční predstavitelia sa veľakrát vidia ako víťazi vojny nad Ruskou federáciou. Naši vojaci sú v Afganistane, pretože to súčasné politické špičky chcú. Krv našich vojakov má byť dôkazom oddanosti ČR záujmom USA. To je zlá doktrína, ktorá funguje aj na pokryteckom zjednodušení, že u Kábule bojujeme za Prahu. Vojna v Afganistane za účasti USA trvá skoro 19 rokov a je ich najdlhším vojnovým konfliktom. USA ale vedú už niekoľko rokov rokovaní s radikálnym hnutím Taliban. Rokovania sa točia predovšetkým o odchode USA a ich spojencov z tejto krajiny. Taliban si kladie požiadavky a vyzerá to, že mu armády NATO jeho moc vrátia. To sa nedá nazvať úspechom ani pri veľmi privretých očiach. A táto vojna už stála veľa českej krvi, “hovorí český politik.

 

Nemohli sme sa nespýtať ani na vyššie uvedenú súhru náhod. Nedávno v tlači prebehlo, že Česko vzdáva sľub dvoch percent HDP na obranu. A teraz tento americký prieskum? Má to nejakú súvislosť?

“Súvislosť to mať môže. Obranou pretekajú miliardy – čo má stále motivačnú funkciu pre politických kšeftárov lobujúcich aj do vlastného vrecka. Toto deformované prostredie je charakteristické pre systém, ktorý sa tu uvelebil po roku 1989. Dlhé roky bola Armáda na periférii výdavkov zo štátneho rozpočtu. Medzitým sa tu vyprodukovalo legislatívne prostredie, ktoré vo svojej podstate neumožňuje pružne a bezpečne realizovať akúkoľvek zákazku. Česká republika nemá potenciál zo dňa na deň kúpiť svoju novú armádu, “myslí si expert.

Podľa jeho názoru tlak USA môže znamenať, že mnohé ich zbrojné firmy potom nájdu ďalší kupca na svoju produkciu.

 

“Je postrehnuteľná aj dlhoročná snaha USA o vybudovanie trvalej vojenskej základne na našom území. Iste je základňa ďalší nápad na navýšenie našich zbrojných výdavkov. Českí pravičiari pretláčajú cudzie základne v nadväznosti na ich poučku o euroatlantických väzbách. Naša domáca piata kolóna a Biely dom majú veľa spoločného. S určitosťou sa dá povedať, že USA tlačí na svojich spojencov vo veci navýšenia zbrojných výdavkov. Tým by NATO mohlo zvýšiť svoje schopnosti a vojnové chúťky zároveň. Existuje možnosť, že sa o ktorýkoľvek nákup – verejnú zákazku, začne zaujímať polícia. Množstvo káuz v posledných rokoch ukazuje, ako na prehnitosť mafiánskeho systému, tak na účelové otváranie prípadov tam, kde sa to niekomu hodí a to za cenu i falošných obvinení – niekedy aj proti svedkom týchto krivární (napríklad prípad Jána Vylity, pozn. Red.) . Systém je totálne prehnitý a žije z podstaty, “hovorí Stanislav Mackovík.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov