© Foto : PAO S. P. Korolev Rocket and Space Corporation Energia
Aktuality, Bezpečnosť,

USA nemôžu nájsť vyslanca pre vyjednávanie s Ruskom o zbraniach

USA 13. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa chce vymenovať osobitného vyslanca pre prerokovanie s Ruskom dohody o kontrole zbraní, doteraz však nenašla záujemcov, píše denník Politico s odkazom na bývalých úradníkov.


 

Administratíva hľadá kandidáta od minulého roka. Rôzne zdroje písali o Richardovi Burtovi, ktorý bol hlavným vyjednávačom pre Zmluvu o obmedzení strategických zbraní, o Marshall Billingsleaovi z ministerstva financií, a o Stephenovi Hadleym, ktorý bol poradcom pre národnú bezpečnosť za prezidenta Georgea Busha mladšieho.

 

Poradca pre národnú bezpečnosť prezidenta USA Donalda Trumpa Robert O’Brien prehovoril predtým o skorom začatí rokovaní s Ruskom ohľadom kontroly nad zbraňami. Dnes zostala len jediná zmluva o obmedzení zbraní medzi Moskvou a Washingtonom, START III.

START III
Zmluva o znižovaní strategických útočných zbraní (START III) podpísaná v roku 2010 v Prahe prezidentom USA Barackom Obamom a jeho ruským partnerom Dmitrijom Medvedevom zostáva jedinou platnou zmluvou medzi Ruskom a Spojenými štátmi o obmedzení zbrojenia. Platnosť dohody končí vo februári 2021 a Washington zatiaľ neoznámil, či má v úmysle ju predĺžiť. Americký prezident Donald Trump hovoril o želaní vypracovať novú trojstrannú jadrovú dohodu medzi Ruskom, Čínou a Spojenými štátmi. V Pekingu bol tento nápad zamietnutý. Na čínskom ministerstve zahraničia odsúdili odstúpenie USA od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF).

Zmluva INF
ZSSR a USA podpísali zmluvu INF v roku 1987. Strany sa zaviazali, že zlikvidujú všetky komplexy pozemných balistických a okrídlených rakiet so stredným (jeden tisíc až 5,5 tisíce kilometrov) a kratším (od 500 do jedného tisíca kilometrov) dosahom.

 

2. augusta vypršala platnosť zmluvy INF. Začiatkom tohto roka Washington oznámil jednostranné odstúpenie od tejto dohody a obvinil Rusko z jej dlhodobého porušovania. Moskva všetky obvinenia odmieta. Na začiatku júla podpísal ruský prezident Vladimír Putin zákon o pozastavení zmluvy. Rusko opakovane vyhlasovalo, že bezo zvyšku plní zmluvu INF. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uvádzal, že Moskva má k Washingtone veľmi závažné otázky ohľadom plnenia zmluvy samotnými Američanmi. Podľa jeho slov sú obvinenia zo strany USA z porušenia zmluvy INF neopodstatnené.

 

USA už začali testovať zbrane zakázané INF. Pred týždňom šéf Pentagónu Mark Esper oznámil, že americké vojenské letectvo spolu s Úradom pre strategické možnosti otestovalo prototyp nejadrovej pozemnej balistickej rakety. Podľa jeho slov výroba prototypu pripraveného k štartu trvala necelých deväť mesiacov namiesto dvoch rokov. Podľa údajov blogu bmpd bola raketa odpálená z Vandenbergovej leteckej základne v Kalifornii. Preletela vyše 500 kilometrov a potom spadla do Tichého oceánu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov