© Foto: ESA / NASA – L.Parmitano
Aktuality, Letectvo,

“Okraj vesmíru.” NASA ukázala, ako vyzerajú najvyššie oblaky

USA, 17. februára 2020 (zdroj:NASA, Sputniknews) – Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) na Instagrame zverejnil fotografiu striebristých oblakov urobenú z obežnej dráhy. V komentári k snímke sa uvádza, že je to “pohľadnica z okraja vesmíru”.


 

“Tieto oblaky ostro modrej farby sa dajú uvidieť iba pri západe slnka za horizont, ktoré ich potom ožiari,” vysvetlili vedci z NASA.

Agentúra dodala, že táto fotografia bola urobená z ISS vo výške 269 míľ (takmer 433 km) nad južnou časťou Pacifiku. Zdôraznili, že striebristé oblaky, čiže “nočné svietiace oblaky”, sú najvyššie v atmosfére našej planéty.

Striebristé oblaky sa vytvárajú v mezosfére Zeme vo výške približne 76-85 km, dajú sa pozorovať za hlbokého letného súmraku v šírkach medzi 50 a 70 stupňom severnej a južnej šírky.

Kedy poletia Američania vo vlastných lodiach?

Prvé vypustenie americkej pilotovanej kozmickej lode od roku 2011 s posádkou k ISS sa plánuje koncom mája, oznámil predtým zdroj z ruského raketového a kozmického odvetvia. Po vyradení v roku 2011 z prevádzky pilotovaného raketoplánu Space Shuttle lietajú posádky na ISS iba ruskými loďami Sojuz.

 

V USA vyvinuli za túto dobu nové pilotované lode: Crew Dragon spoločnosti SpaceX, Starliner spoločnosti Boeing.

“Podľa správ z americkej strany sa štart prvej lode Crew Dragon s posádkou plánuje 20. mája,” povedal zdroj agentúry.

 

Zakladateľ SpaceX Elon Musk v januári oznámil, že prvý let Crew Dragon bude vykonaný v druhom štvrťroku roku 2020.

Vlani v marci vykonal Crew Dragon prvý skúšobný let k ISS. V decembri vykonala taký let loď Starliner , ale z technických dôvodov bolo jej spojenie s ISS zrušené. Spoločnosť Boeing v januári informovala, že NASA zvažuje nutnosť opätovného bezpilotného letu Starliner a hodlá na to vynaložiť 410 miliónov dolárov.

Po testovacích bezpilotných a pilotovaných letoch, majú byť lode Crew Dragon a Starliner certifikované NASA pre výpravy k ISS.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov