© Sputnik / Mikhail Voskresensky
Aktuality, Letectvo,

Video: Ruské obojživelné lietadlo budúcnosti Be-200ČS po zásadných zmenách v konštrukcii predviedlo pôsobivý let

Rusko, 18. februára 2020 (Zdroj: Zvezda) – Ruské obojživelné lietadlo Be-200ČS vzlietlo z továrenského letiska v ruskom Taganrogu. Video pôsobivého letu poskytla Spoločná letecká spoločnosť.


Šéf leteckého podniku Jurij Grudinin v minulom roku uviedol, že počas zaradenie lietadla do sériovej výroby došlo k zásadným zmenám v konštrukcii stroja.

 

 

K pohonu obojživelného lietadla Be-200 využíva motory D-436ТP, ktoré vyrába ukrajinský závod. Od 19. februára 2018 Ukrajina zakázala ich dodávky do Ruska.

Tieto motory mal nahradiť francúzsko-ruský SaM146 (ktoré využívajú aj civilné lietadlá Superjet 100), avšak v apríli 2019 Generálna prokuratúra RF informovala ruské ministerstvo priemyslu o rizikách narušenia obrannej objednávky z dôvodu sankcií, najmä preto, že v týchto motoroch sú používané súčiastky vyrobené v krajinách NATO. Vlani v apríli bolo oznámené, že na nahradenie ukrajinského motora bude vyrobený ruský produkt, ale jeho vývoj by mal trvať päť rokov.

 

Obojživelné bezpilotné lietadlo

V septembri roku 2017 bolo oznámené , že v Rusku by sa mohlo objaviť  aj bezpilotné lietadlo , ktorý by malo byť vytvorené ako obojživelné lietadlo. Informoval o tom zdroj z leteckého priemyslu.

Podľa jeho slov už v súčasnosti existuje celý rad podkladov k jeho výrobe, však zatiaľ nebola urobená žiadna objednávka na podobné zariadenie. Zdroj ďalej uviedol, že účelnosť vytvorenia takéhoto stroja by mala byť prerokovaná s bezpečnostnými silami a stroj bude vyrobený, pokiaľ o neho bude záujem.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov