© Sputnik / Vladimir Fedorenko
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Líbyjská národná armáda zničila tureckú loď so zbraňami v Tripolise

Lýbia, 18. februára 2020 (zdroj: Sputnik ) – Líbyjská národná armáda (LNA) maršala Chalífa Haftara v prístave Tripolise zničila tureckú loď so zbraňami a muníciou. Informovali o tom v operačnom stredisku LNA.


“Turecká loď naložená zbraňami a muníciou, ktorá v prístave Tripolise zakotvila dnes ráno, bola zničená,” uviedla LNA vo svojom vyhlásení.

 

Predtým líbyjská médiá už skôr informovali, že Turecko do krajiny preváža vojakov a ťažké zbrane.

Po zvrhnutí a zavraždení  líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011 sa nepodarilo stabilizovať politickú situáciu v krajine. V Líbyi teraz panuje dvojvládie. Parlament zasadá na východe krajiny a podporuje Líbyjskú národnú armádu maršala Haftara, zatiaľ čo v hlavnom meste Tripolise na západe funguje Vláda Národnej jednoty (GNA), vytvorená s podporou OSN a Európskej únie.

Spolupráca Turecka a GNA

28. novembra medzi Tureckom a Vládou národnej jednoty bola v Istanbule uzavretá dohoda o vojenskej spolupráci. Podľa dokumentu turecká strana bude vykonávať výcvik vojenského personálu.

2. januára turecký parlament väčšinovo schválil novelu zákona, ktorá povoľuje nasadenie tureckých jednotiek v Líbyi . Neskôr turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že vysiela do Líbye jednotky na podporu GNA.

Pokusy o urovnanie

19. januára v Berlíne prebehla medzinárodná konferencia o líbyjskej situácii. Okrem lídra GNA Faiz Sarrádža a maršala Haftara medzi účastníkmi boli zástupcovia Ruska, Spojených štátov, Turecka, Egypta, Európskej únie a OSN. Priame rokovania medzi bojujúcimi stranami sa však neuskutočnili.

 

Hlavným výsledkom konferencie bola výzva k prímeriu a povinnosť zdržať sa zasahovania do konfliktu a dodržiavať embargo na dodávky zbraní obom stranám. Osobitný zástupca generálneho tajomníka OSN Ghassan Salame však potom oznámil, že niektorí účastníci konferencie začali embargo porušovať, ale nepovedal, kto je to konkrétne. 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov