© Foto: LOT / M. Kwasowski
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

V palivových nádržiach lietadiel Boeing 737 MAX boli nájdené cudzie predmety

USA, 19. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Americká spoločnosť Boeing Corporation testuje viac ako 400 nových lietadiel 737 MAX potom, čo boli v palivových nádržiach niekoľkých lietadiel nájdené cudzie predmety. Informoval o tom Bloomberg.


 

Fragmenty nástrojov a predmety boli nájdené v nových lietadlách, ktoré ešte neboli dodané zákazníkom.

Mark Jenks, generálny riaditeľ programu 737 MAX, uviedol v obežníku, ktorý mala agentúra k dispozícii, že “je to absolútne neprijateľné”. Plánujú sa ďalšie inšpekcie , audity a kontroly, aby sa zabezpečilo, že v palivových nádržiach nič nezostane.

Zároveň podľa agentúry nie je pravdepodobné, že by inšpekcia oneskorila obnovenie prevádzky týchto lietadiel. Predtým Boeing totiž uviedol, že očakáva obnovenie letov 737 MAX v polovici tohto roka.

Problémy v programovom zabezpečení

V januári korporácie Boeing potvrdila, že má nové problémy v programovom zabezpečení dopravného lietadla 737 MAX. Spoločnosť urobila toto vyhlásenie na pozadí správ o tom, že pri vtedajších skúškach systému nedokázali dva palubné počítače lietadiel 737 MAX nadviazať spojenie. Akcie spoločnosti vtedy okamžite stratili na cene o 1,9%.

 

Boeing 737 MAX
© REUTERS / LINDSEY WASSON

Lety lietadiel typu 737 MAX boli pozastavené od marca minulého roka v Spojených štátoch a mnohých ďalších krajinách po dvoch haváriách lietadiel. V súvislosti s nimi boli predložené nedostatky jedného zo systémov, ktorý nepracoval správne a spôsobil katastrofu napriek snahe pilotov.

 

V októbri 2018 havarovalo lietadlo spoločnosti Lion Air v Indonézii, v marci potom Ethiopian Air. Celkom zahynulo 346 osôb. Boeing tieto nedostatky rieši a aktualizoval pilotný výcvikový program. V decembri 2019 sa spoločnosť rozhodla od januára 2020 pozastaviť výrobu lietadiel 737 MAX.

 

Predtým tiež oznámila spoločnosť Spirit AeroSystems, čo je jeden z najväčších dodávateľov komponentov pre Boeing 737 MAX, že prepúšťa dočasne asi 2,8 tisícky pracovníkov kvôli pozastaveniu výroby tohto lietadla, uvádza sa na webe spoločnosti.

Okrem iného je to spojené s tým, že Boeing bude musieť najskôr realizovať komplety súčasťou pre viac ako 100 lietadiel, ktoré má Spirit vo svojich hangároch. Okrem toho má Boeing niekoľko sto vyrobených strojov, ktoré však neboli odovzdané zákazníkom.

“Možno, že na základe definitívnych výrobných plánov skoordinovaných s Boeingom bude Spirit musieť podniknúť ďalšie kádrové opatrenia v budúcnosti,” uvádza sa v danom dokumente.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov