© zvezda
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko dodá Srbsku protiraketový systém Pancir S1 v tomto týždni – Srbskí vojaci sú už trénovaní

Srbsko, 20. februára 2020 (AM) – Prvý protilietadlový raketový kanón Pancir S1 bude dodaný do Srbska pred koncom týždňa. Podľa správ kanála RTS to bude prvý zo šiestich komplexov.


 

Skutočnosť, že Srbsko objednalo protilietadlové raketové systémy z Ruska oznámil po dohode ministrov Vulina a Šojguv októbri minulého roka – srbský prezident Aleksander Vučić. Pancir S1 (index GRAU – 96K6, podľa kodifikácie NATO – SA-22 Greyhound ) je ruský samohybný protilietadlový raketový systém.

 

 

Srbskí vojaci sú už trénovaní v zaobchádzaní s týmito veľmi účinnými zbraňami. Pancir S je hybridný kanónový raketový systém, ktorý integruje rakety zem-vzduch, dva 30 milimetrové kanóny, pozorovacie a zameriavacie radary, ako aj optický blok na sledovanie a riadenie paľby.

 

Systém je namontovaný na 10-tonovom vozidle URAL a konfiguráciách 8×8. Systém v tvare kontajnera sa dá ľahko namontovať na iný podvozok, napríklad obrnený transportér, alebo menšie plavidlo.  Základným účelom „brnenia“ je chrániť dôležité miesta, ako sú letiská, veliteľské stanovištia, komunikačné veliteľstvá …

 

“Sú to zbrane, ktoré zaručujú trvalý mier. Pancir sa stáva súčasťou našich výzbrojí, stáva sa súčasťou srbských ozbrojených síl,” uviedol minister obrany Alexander Vulin.

 

Bol navrhnutý na obranu proti lietadlám, vrtuľníkom, riadeným strelám, robotom a riadeným bombám. Pancir môže pôsobiť aj proti povrchovým cieľom, ako sú tanky, obrnené transportéry, bojové vozidlá pechoty. Systém je navrhnutý vo Výskumnom a dizajnovom inštitúte Tula (Tula KPB) a vyrába sa v Uljanovsku.

 

„Týmto spôsobom 250. raketová brigáda výrazne zlepšuje svoje operačné schopnosti,“ hovorí brigádny generál Tiosav Jankovič.

„Pancir“ je efektívnejší ako jeho konkurenti raketovej protivzdušnej obrany.

Výrobca uvádza, že v dôsledku multispektrálneho radarového a optického systému je Pancir takmer úplne odolný proti rušeniu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov