© Foto: Public domain
Aktuality, Letectvo,

USA na ponorky triedy Virginia mienia inštalovať hypersonické rakety

USA, 20. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – USA do roku 2028 plánujú nainštalovať hypersonické rakety na viacúčelové útočné ponorky triedy Virginia, informuje o tom portál Námorného inštitútu Spojených štátov amerických s odkazom na návrh obranného rozpočtu na finančný rok 2021.


 

Finančný rok 2021 v USA začne 1. októbra 2020. Obsahuje tradične nielen výdavky na konkrétny rok, ale aj na niekoľko rokov dopredu v závislosti od zložitosti úloh.

 

“Vojenské námorníctvo plánuje svoje konvenčné (nejadrové) pohotovostné hypersonické zbrane rozmiestniť na útočné ponorky triedy Virginia. Predtým sa zvažoval návrh na rozmiestnenie zbraní na väčšie ponorky triedy Ohio s riadenými strelami, “informuje portál.

 

Projekt konvenčného rýchleho útoku” (CPS) má byť ukončený do roku 2028. Na vývoj je vyčlenená jedna miliarda dolárov. Za tieto prostriedky má byť vyvinutá raketa z jedného hypersonického klzného trupu (C-HGB) a dvojstupňového urýchľovača o priemere 34,5 palca.

 

Celkom má byť z rozpočtu na finančný rok 2021 vyčlenených vojenskému námorníctvu na prieskum a vývoj o 5% viac ako tento rok, dohromady 21,5 miliardy dolárov. Prostriedky majú zabezpečiť inovácie vo výstavby lodí (ponorky triedy Columbia), v letectve (lietadlo F-35), výzbroji (rakety Tomahawk ) a vo vyššie uvedenom projekte a tiež vo sfére bezpilotných lietajúcich strojov, laserov, digitálnych technológií a umelej inteligencie.

Celkovo má byť na vojenské účely v USA vyčlenená rekordná suma 740,5 miliardy dolárov (738 miliárd v roku 2020).

 

Náčelník Strategického velenia USA Charles Richard vo februári oznámil, že Pentagon v roku 2020 začne aktívne skúšky hypersonických zbraní. Podľa jeho slov je tento rok “kľúčový pre vývoj hypersonických zbraní”. Námestník ministra obrany pre nákup a technické zabezpečenie Alan Shaffer pritom vyhlásil, že USA musia zachovať potenciál jadrového zadržiavania a modernizovať triádu v reakcii na moderné ruskej zbrane ako napríklad Hypersonické rakety Avangard.

*USA začali používať v ponorkách novú taktickú jadrovú hlavicu

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov