.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské letectvo zlikvidovalo dvoch tureckých vojakov pri nálete na teroristov v Sýrii – Turecko žiada USA o systém Patriot proti Rusku

Sýria, 21. februára 2020 (AM ) – Turecké Ministerstvo obrany potvrdilo, že 2 tureckí vojaci boli zabití a 5 zranených po ruskom leteckom útoku na svoju pozíciu v Nranrane, v oblasti Idlib. Turecko požiadalo USA o nasadenie systémov Patriot, aby „odradilo“ Rusko.


 

Lietadlá Su-24 ruského letectva zaútočili na teroristov, čo umožnilo sýrskej armáde odraziť ich útok. Informuje o tom ruské Centrum pre zmierenie znesvárených strán.

“Aby sa zabránilo premiestňovaniu skupín hlbšie na sýrske územie a na žiadosť sýrskeho velenia, zaútočili lietadlá Su-24 ruských leteckých síl na ozbrojené formácie teroristov,” uvádza sa.

Sýrske jednotky tak boli schopné odraziť všetky útoky a zničiť niekoľko kusov techniky teroristov – jeden tank, šesť bojových vozidiel pechoty a päť pickupov vyzbrojených zbraňami veľkého kalibru.

 

“Dňa 20. februára v smere (na obci, pozn. Red.) Qminas- Nayrab vykonali teroristické gangy proti Sýrskej arabskej armáde niekoľko masívnych útokov za použitia veľkého množstva obrnených vozidiel. Bojovníci boli podporovaní paľbou tureckého delostrelectva, čo umožnilo teroristom preraziť obranu sýrskej armády, “uvádza sa vo vyhlásení.

 

Skôr médiá informovali, že Ozbrojené sily Damasku odrážajú masívny útok bojovníkov pri obci Nayrab v provincii Idlib, ktorých podporovala turecká strana. Podľa informácií sa sýrskej armáde podarilo zlikvidovať útočníkov a zachovať kontrolu nad osadou.

 

Zverejnené fotografie zabitých tureckých vojakov

Podľa najvyššieho tureckého predstaviteľa v Ankare Turecko požiadalo USA, aby na južnej hranici nasadili dve protiraketové batérie Patriot. Ankara by tak mohla použiť bojové lietadlá F-16 na útok na jednotky lojálne Asadovi v Idlibe, ak by boli systémy Patriot nasadené v Hatay na tureckých hraniciach, aby poskytli ochranu.

 

Bojmi sa zvýšil počet tureckých vojakov zabitých v oblasti Idlibu za posledné tri týždne na najmenej 15, pretože provládne sily podporované ruskou leteckou silou sa snažia zničiť poslednú veľkú opozíciu voči prezidentovi Bašárovi Asadovi.

 

Video z ruských dronov počas útoku na džihádistov:

 

Turecko zatiaľ nedostalo odpoveď USA na žiadosť, ktorá bola minulý týždeň odovzdaná Jamesovi Jeffreymu, americkému vyslancovi pre angažovanie v Sýrii. Turecké ministerstvo obrany uviedlo, že za zabitie a zranenie štvrtkových obetí je zodpovedný letecký úder, bez toho, že by sa obviňovali ruské alebo sýrske lietadlá. Jeho náprotivok v Moskve uviedol vo vyhlásení, že ruské Su-24 uskutočnili útoky, aby zastavili ofenzívu sýrskych rebelov podporovaných tureckým delostrelectvom.

 

Narastajúci spor medzi Ruskom a Tureckom

Poskytnutím leteckej podpory sýrskej armáde Rusko preukázalo, že je pripravené tvrdo reagovať. Turecko by malo tento signál správne pochopiť. Alebo Turecko môže uzavrieť úžinu a jeho vzdušný priestor pre Rusko, aby zablokovalo vojenské zásielky pre Sýrsku armádu. Turecko sa snaží zastaviť postup sýrskej vlády, aby zabránilo vytvoreniu zóny kontroly v Idlibe čo by mohlo spôsobiť uvoľnenie až 2 miliónov utečencov smerom k tureckej hranici.

 

Turecko požaduje nasadenie systémov Patriot od USA. Trumpova administratíva odmietla súhlasiť s dohodou, pokiaľ Turecko najskôr nezruší vyspelý ruský systém protiraketovej obrany S400, ktorý si kúpilo minulý rok a ktorý Washington považuje za hrozbu pre spôsobilosť NATO v oblasti. Rastúca konfrontácia medzi Tureckom a Ruskom tak môže podnietiť Turecko, aby po rokoch napätí reštartovalo vzťahy s USA.

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov