.
Aktuality, Bezpečnosť,

Severne od Aleppa bolo objavené podzemné mesto teroristov. Video

Sýria, 20. februára 2020 (AM, Zvezda) – Po oslobodení mesta Andžar objavila sýrska armáda niekoľko podzemných mega úkrytov teroristov. V skalných mestách pod zemou sú salóniky, kuchyne, obývačky, sklady streliva a zásoby potravín. Severne od Aleppa boli objavené podzemné sklady štábu príslušníkov Haját Tahrír aš-sám.


 

Celé podzemné mesto je špeciálne vykopané v skale asi 20 km od Aleppa. Do podzemného štábu vedie veľký vchod, ktorým pokojne môže prejsť nákladné auto. Chodby boli súdiac podľa všetkého vykopané pomocou špeciálnej razičskou technikou používanou pri výstavbe tunelov a metra.

 

 

“Nachádzame sa v jednom z centrálnych štábov frontu Haját Tahrír aš-Sam, z ktorého plánovali a koordinovali všetky operácie v tejto oblasti. Ako dlho to kopali, je ťažké povedať, ale zrejme 4-5 rokov. Plne sa tu zariadili, mali dokonca internet, dobré spojenie pomocou vysielačiek a s použitím satelitu. Nehovoriac o pohodlí: elektrina, vodovod, kanalizácia, “vysvetlil novinárom plukovník sýrskej armády Rami Mauvas.

 

Vnútri sú celé ulice a uličky. Kasárne, sprchy, toalety. Múry boli špeciálne spevnené tehlami a niekde sú dokonca aj kachličky.

Ďalšia miestnosť je príznačná tým, že vodca Haját Tahrír aš-Sam Abu Mohammad al-Julani tu nakrúcal svoje prejavy. Tu mali tiež štáb teroristov, zostal tu veľký počet satelitných snímok terénu, vďaka ktorým ostreľovali susedné obce.

 

“Koľko to má kilometrov, nie je zatiaľ jasné, nemerali to, ale je to obrovský podzemný priestor a niektoré galérie neboli dokončené. Predtým sme tiež videli niečo podobné, je to tradičný spôsob teroristov, aby boli neviditeľní a nezraniteľní. Zvláštnosť daného úkrytu je v tom, že tu mali štáb. Tu sa nachádzali ich velitelia, preto bolo všetko zariadené najlepším spôsobom, “dodal plukovník Mauvas.

 

Teroristi tu mali tiež muničný sklad, zostali tu granáty, rakety, náboje rôzneho kalibru. Súdiac podľa nápisov na debnách ide o zahraničné výrobu.

Ako oznámil šéf ruského Strediska pre zmierenie znepriatelených strán, admirál Oleg Žuravlev, na území Idlibu pokračuje aj naďalej porušovanie prímeria zo strany nelegitímnych ozbrojených oddielov. Za uplynulých 24 hodín bolo registrovaných 36 prípadov ostreľovania.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov