© AP Photo / Vandenberg Air Force Base
Aktuality, Bezpečnosť,

USA chcú novú raketu v cene dvoch a pol rozpočtov ruského ministerstva obrany

USA, 21. februára 2020 (Sputniknews) – Americká vojensko-priemyselná spoločnosť Northrop Grumman dostane viac ako 13 miliárd dolárov na výskum a vývoj v rámci nového programu vytvorenia novej medzikontinentálnej balistickej strely (ICBM), ktorá nahradí Minuteman III, ktorá je v prevádzke od roku 1970.


 

Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na rozpočtové dokumenty amerického letectva, ktoré má na starosti strategické jadrové raketové sily pozemných a leteckých základní.

 

Podľa dokumentov bude táto čiastka rozdelená po častiach do roku 2025, po ktorom bude na dokončenie vývoja potrebných ďalších 7,3 miliardy dolárov. USA majú v úmysle minúť 61 miliárd dolárov na nákup nových rakiet, takže celkové náklady na program dosiahnu najmenej 81,8 miliardy dolárov, čo je viac ako dva a pol násobok celkovej výdavkovej časti rozpočtu ruského ministerstva obrany na rok 2020 (29,77 miliardy dolárov).

Letectvo má v úmysle podpísať zmluvu na vytvorenie rakety v júli až septembri tohto roka. Prvý nový ICBM by mohol byť dodaný do armády v roku 2029, uvádza sa v dokumente.

 

Northrop Grumman je jediným žiadateľom o program a už bol uvedený v návrhu rozpočtu Pentagónu na rok 2021 ako dodávateľ. Boeing plánoval súťažiť o zákazku, ale v decembri sa oficiálne odmietol zúčastniť tendra s tým, že požiadavky na dodávateľov boli “silne skreslené” v prospech Northrop Grumman. Letectvo uviedlo, že už tender neusporiadajú.

Americká armáda už niekoľko rokov diskutuje o parametroch budúceho programu, ktorý by nahradil ICBM, a ktorý by mal byť súčasťou súboru opatrení na modernizáciu všetkých troch zložiek americkej jadrovej triády s celkovými nákladmi bilión dolárov a obdobím na 30 rokov. Prvý predbežný odhad náhradného projektu Minuteman III, ktorý vyvinulo letectvo v roku 2015, bol 62,3 miliardy dolárov. Takéto výpočty povzbudzovali zástancov aktívneho prezbrojenia pozemných jadrových síl, lebo táto suma bola výrazne nižšia ako potenciálne výdavky na obnovu ponoriek triedy Ohio.

 

V roku 2017 však Pentagon zverejnil vlastný odhad nákladov na raketový program, ktorý by vyžadoval 85 až 140 miliárd dolárov. Ak cena projektu dosiahne svoju maximálnu úroveň, bude to stáť rozpočet viac ako nahradenie flotily jadrových ponoriek s najnovšími ponorkami triedy “Columbia”, napísal denník nezávislej organizácie pre kontrolu zbraní Arms Control Association.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov