© Sputnik / Ramil Sitdikov
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko ukončilo skúšky tanku, ktorý bude pôsobiť v spojení s tankom Armata

Rusko, 23. februára 2020 (Sputniknews, Dmitrij Kornev) – Rusku po dlhú dobu chýbal univerzálny moderný tank. Teraz je tento stroj vyskúšaný, opatrený delom, aké má dobre známy T-14 Armata, a, ako sa očakáva, bude môcť pôsobiť ako samostatne, tak aj podporovať svojho mohutnejšieho druha.


 

Vo februári úspešne skončilo štátnej testovanie najnovšieho ruského tanku T-90M Proryv . Boli podpísané a plnia sa dohody o dodávkach ozbrojeným silám RF skúšobné série týchto strojov.

 

Pokiaľ ide o moderné ruské tanky, najčastejšie padne zmienka o T-14 Armata . T-90M je síce menej známy, ale veľmi kvalitný stroj. Akú úloha má v štruktúre ruských tankových vojsk?

Od T-72 k Proryvu

Základný tank T-90 bol vyvíjaný ako modifikácia jedného z najmasovejších tankov konca XX. storočia – sovietskeho T-72 . Okolo roku 2005 bola zaradená do výzbroje a začala sa dodávať armáde jeho dokonalejšia modifikácia – T90A Vladimir.

Základný tank T-90A sa od svojho predchodcu líšil dokonalejším dieselovým motorom V-92S2 o výkone 1000 konských síl, zdokonalenou vežou s vrstveným pancierovaním, novým delom 2A46M-5 a termovíznym zameriavačom Essa francúzskej výroby. Tanky T-90A sa vyrábali sériovo v rôznych variantoch v rokoch 2005 až 2011.

 

V rokoch 2010 a 2011 sa začali práce na novej modifikácii T-90 podľa programu Proryv. Hlavnými smermi zdokonaľovania boli: nový ochranný systém, diaľkovo ovládané zariadenie s protileteckým guľometom – pri streľbe z takéhoto zariadenia nemusí nikto z členov posádky opustiť kabínu, nový systém riadenia paľby, nové delo a nová pohonná jednotka. Boli vyrobené pokusné tanky T-90AM (objekt 188a) a jeho exportné varianty T-90SM (objekt 188SM). Skúšky týchto strojov v rámci programu Proryv-3 dovolili vyvinúť do roku 2018 tank T-90M, ktorý bude dodávaný ozbrojeným silám RF.

Delo, aké má Armata

Hlavným rozdielom medzi T-90M a predchádzajúcimi variantmi T-90 je nová veža s komplexom zbraní. Je vybavená systémom dynamickej ochrany Relikt – pri zásahu granátom, alebo raketou výbušné moduly dynamickej ochrany explodujú a útočiace objekty buď zničí, alebo zmierni jeho pôsobenie na pancier tanku. Vďaka novej konštrukcii veže je strelivo umiestnené mimo bojový úsek a tank má väčšiu šancu na prežitie v prípade, keď bude zasiahnutý zásobník nabíjacieho automatu. Ochranný systém tanku môže byť doplnený tiež komplexom aktívnej ochrany Arena-M, ktorý ničí prilietavajúce strely. Na T-90M je inštalované delo, ktoré bolo vyskúšané pre tank T-14 Armata- 125 mm 2A82-1M s dlhšou hlavňou a zvýšenou životnosťou. Na veži je namontované protilietadlové zariadenie riadené na diaľku s 12,7mm guľometom Kord. Treba sa zmieniť aj o novej pohonnej jednotke, ktorá bola prvýkrát zhotovená v podobe rýchlo vymeniteľného modulu s motorom V-92S2F s výkonom 1130 konských síl. V súčasnej dobe je T-90M najdokonalejšou modifikáciou tanku T-90.

 

Konkurencia s Nemcami a Číňanmi

Pokrok nestojí na mieste a platí to nesporne aj pre svetovú výrobu tankov. Hlavné centrá vývoja a výroby tankov zostávajú už niekoľko desaťročí nemenné: Rusko, USA, Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko, Čína a od 90. rokov tiež Ukrajina. A všade sa pracuje na zdokonaľovaní hlavných modelov tankov vyvinutých v 80. rokoch. Dá sa povedať, že v tomto zápase môže byť T-90M vážnou konkurenciou pre svoje hlavných súperov, ako je čínsky Typ 99 (ZTZ-99) a nemecký Leopard 2.

Rusko má predsa Armatu – načo potrebuje T-90M?

Armata je ale značne ťažším a výkonnejším, a teda aj drahším tankom. Podľa môjho názoru je jej hlavnou úlohou čelenie nepriateľským tankovým jednotkám v priebehu veľkej vojny. Armata je prelomovým tankom, ktorý má byť v prípade bojových akcií v prvých radoch útočiacich síl. Koľko ich bude vyrobených? Asi toľko, koľko bude treba pre vybavenie troch alebo štyroch tankových brigád, zhruba 200 až 400 strojov. Ostatný park majú tvoriť hlavné bojové tanky .

 

A tu je problém. Základ tankových vojsk krajiny tvoria aj naďalej T-72, T-90 a T-80. To je bohužiaľ práve ten prípad, kedy zásada „in varietate concordia“ ( “v rozmanitosti súhlas”) neplatí: každý model potrebuje vlastné náhradné diely, a to je príliš zložité a jednoducho drahé. Možno, že práve s príchodom T-90M a po začatí programu modernizácie T-90, ktoré sú vo výzbroji, sa podarí pokročiť v unifikovaí typov tankov ruskej armády.

 

S ohľadom na súčasné koncepcie vykonávania bojových akcií je T-90M sa môžu organicky používať v súčinnosti s tankami T-14 Armata, frontovým letectvom a bezpilotným lietadlami. T-90M môže byť veľmi efektívnou podporou Armaty, je ale celkom schopný aj samostatných akcií proti iným tankom a pechote.

 

Exportné vyhliadky T-90M

Myslím si, že exportný potenciál T-90M Proryv je oveľa väčší, než u predchádzajúcich modifikácií T-90. Trebárs India, tradičný zákazník, môže uzavrieť dohodu o licenčnej výrobe niekoľkých stoviek tankov T-90M, ktoré znateľne obnovia výzbroj pozemných vojsk tejto krajiny. Možné sú tiež dodávky T-90M do iných krajín juhovýchodnej Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky. Nemožno vylúčiť, že tento tank bude môcť aspoň čiastočne zopakovať úspech svojho slávneho predchodcu T-72, ktorý sa rozšíril v podobe exportných verzií alebo licenčných variantov po celom svete – od Poľska až po Ugandu a od Malajzie až po Fínsko.

Majú tanky budúcnosť?

Podľa ratingu Global Firepower je Rusko aj naďalej na prvom mieste podľa počtu tankov. Nie je to samozrejme ukazovateľom globálnej bojovej sily: stačí povedať, že na treťom mieste po USA je KĽDR, ktorá v celkovom ratingu najsilnejších svetových armád zaberá skromnejšie 25. miesto. Avšak aktualitu použitia tankov v modernej vojne nikto zatiaľ nespochybňuje. Kvôli geografickej situácii krajiny tvoria tankové útvary základ útočnej sily pozemných vojsk Ruska. Možno sa úloha tankov v budúcich vojnách zníži, k tomu ale určite nedôjde v najbližších desaťročiach. V súčasnej dobe majú tanky rovnaký význam ako aj pred 40 alebo 50 rokmi.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov