© Sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Konštruktér uviedol v čom je ruská raketová obrana lepšia ako americká

Rusko, 24. februára 2020 (Sputniknews) – Ruský systém varovania pred raketovým útokom predčí americký analóg svojím rozsahom. “Náš systém sa vyznačuje predovšetkým globálnou kontrolou. Ten americký v tom zaostáva za naším, “povedal v interview pre televíziu Zvezda hlavný konštruktér systému a šéf korporácie Vympel Sergej Bojev.


Poznamenal, že americký raketový varovný systém má pred ruským istú prednosť v čase, lebo jeho zložky sú dislokované nielen na území USA, ale aj vo Veľkej Británii a Grónsku.

“Ruský varovný systém je v súlade s dnešnými výzvami,” zdôraznil Bojev. V odpovedi na otázku o spolupráci Ruska a Číny vo vývoji čínskej protiraketovej obrany šéf korporácie Vympel povedal, že pritom nebudú odhalené tajomstvá fungovania ruského systému. Podľa jeho slov prebieha spolupráca Moskvy a Pekingu v tejto sfére v mnohých oblastiach, najmä pokiaľ ide o kontrolu kozmického priestoru.

Úloha varovného systému pred raketovým útokom spočíva vo včasnom informovaní vedenia RF o vypustení balistických rakiet zo strany nepriateľa. Varovný systém sa skladá z pozemnej a kozmickej jednotky, ktoré kontrolujú pozície medzikontinentálnych balistických rakiet v iných krajinách a tiež nebezpečné smery vypustenia rakiet. Za posledné roky boli do systému zaradené diaľkové radary novej generácie typu Voronež a ďalšie technické prostriedky.

 

Ruský radar dokázal odhaliť F-35 pri iránskych hraniciach

Koncom januára ruský minister zahraničia vyhlásil, že ruské systémy protivzdušnej obrany dokázali odhaliť šesť stíhačiek F-35 v blízkosti iránskej hranice niekoľko hodín po raketovom útoku na americké základne.

Podľa Lavrova “v tej dobe bolo vo vzduchu na hranici s iránskym vzdušným priestorom najmenej šesť lietadiel F-35. Túto informáciu je potrebné ešte preveriť, ale ilustruje celú nervozitu situácie “.

Ako okamžite informovali  odborníci, dnes v tomto smere pracuje jeden radar s veľkým dosahom – zaobzorový radar Kontajner. Pikantné je, že lietadlá F-35 piatej generácie sú považované za neviditeľné. A pritom sú vidieť na tisíce kilometrov. Aj z územia Ruska.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov