©guardian
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Slovenský puškár po roku stále upozorňuje na legislatívnu dieru v otázke slovenských zbraní v rukách teroristov

Slovensko, 23. februára 2020 (AM) – Prinášame ďalší rozhovor s Kolomanom Szabóm, slovenským puškárom, ktorý od roku 2004 do roku 2017 prerábal strelné zbrane kategórie A, B, C na D, jednoducho povedané, z ostrých na expanzné a flobertové.


AM: Od minulého rozhovoru, čo bolo 16.2.2019 už uplynul rok, preto nás zaujíma, čo sa zmenilo ohľadne prerábania zbraní a aké kroky urobil štát, aby zamedzil nekontrolovateľnému šíreniu prerábaných zbraní z kategórie A, B, C na D?

Koloman Szabó: V podstate sa veľa nezmenilo, zmenu zákona o zbraní a streliva príp. nový zákon o zbraní a streliva dávno očakávame, ale zatiaľ ešte stále máme v platnosti ten starý. Koncom mesiaca sú voľby a až po voľbách sa ukáže, že kto bude vo vláde a nový parlament aký zákon odsúhlasí. Český návrh na zrušenie európskej smernice zamietli.

 

AM: A problematika zbraní prerobených z kategórie A, B, C na D – flobert?

Koloman Szabó: Podľa mojich vedomostí do dnešného dňa nemáme platný predpis, ktorý by určoval spôsob a technické podrobnosti výslovne na prerobenie zbraní z kategórie A, B, C na D – flobert. Ani do zákona o zbraní a strelive takýto zákaz nepridali. Zrušili vykonávaciu vyhlášku, ktorou bolo upravené prerobenie zbraní z A, B, C na D – expanzné a nahradili zákonom č. 64/2019 a zákonom č. 376/2019. Tieto nové zákony upresňujú požiadavky na strelné zbrane a čo je veľmi užitočné z tohto pohľadu, že aj výrobcovia, aj skúšobne majú jasne určené technické požiadavky. Navyše došlo k zmene jedného z podstatných bodov a to v prílohe 3.1, kde formuláciu slov nabiť náboj zmenili na citujem: „Vybraná zbraň je navrhnutá na použitie náboja uvedeného v tabuľke VIII z tabuliek stálej komisie, ktorý má rozmery a spĺňa ďalšie požiadavky podľa tabuľky VIII z tabuliek stálej komisie.“ Toto by malo vyriešiť skutočnosť, že existujú zbrane kategórie D, do ktorých sa dá nabiť ostrý náboj určený do zbraní kategórie A, B, C a pritom, aspoň podľa KEÚ sa jedná o zbrane kategórie D. Na druhej strane existujú znalecké posudky KEÚ, kde KEÚ zaradil zbrane do kategórie A – zakázané zbrane len z toho dôvodu, že do nábojovej komory zbrane zasunuli ostrý náboj a z toho dôvodu zbrane zaradili do kategórie A písm. g) ako nedovolená úprava, napriek tomu, že zbrane mali skúšobňou vygravírovanú platnú C.I.P. značku a vyhoveli požiadavkám pri novom kusovom overení. Z toho vznikne podozrenie, že ako je to možné, že niektoré zbrane len z toho dôvodu, že sa dá do nábojovej komory zasunúť ostrý náboj patria do kategórie A a niektoré zbrane napriek tomu, že sa dá do nábojovej komory zasunúť ostrý náboj patria do kategórie D, pričom polícia už v minulosti zaevidovala cca 4000 takýchto sporných zbraní a vydala k nim kartičky zbrane. S touto problematikou sa už zaoberá vnútorná inšpekcia polície. Uvidíme, že s akým výsledkom.

 

AM: Ako rozhodla Generálna prokuratúra ohľadne trestnoprávnej zodpovednosti autorizovaných osôb – skúšobní?

Koloman Szabó: V konečnom dôsledku polícia potvrdila postup obidvoch autorizovaných osôb – skúšobní, že skúšky vykonávali v súlade s aktuálne platnými predpismi, tým pádom nedošlo k porušeniu predpisov. Medzitým ale vyskytla skutočnosť, že skúšobne síce za obdobie 2015 – 2016 Slovenskou národnou akreditačnou službou (SNAS) boli akreditované a tým pádom mali právo vykonávať zhodu vlastností strelných zbraní s platnými STN normami, ale KEÚ polície za dané obdobie na tento účel nemal akreditáciu. Potvrdzuje to vyjadrenie SNAS. Nakoľko KEÚ je znaleckým ústavom zapísaným do zoznamu znalcov na Ministerstve spravodlivosti, tak s touto problematikou sa už zaoberá vyššie uvedené Ministerstvo. Naďalej nie je spoľahlivo vyriešená skutočnosť, že ako môžu existovať zbrane na ktoré existujú rozporuplné doklady vydané štátom, kde na jednom doklade tvrdia, že tá istá zbraň splní požiadavky STN normy STN 39 5003 a pri druhom sa tvrdí, že tá istá zbraň nesplní požiadavky STN 39 5003.

 

 

AM: Vlani v komentároch Vás intenzívne kritizovali, aký je Váš osobný názor na tieto komentáre?

Koloman Szabó: Zaujímavé bolo sledovať obsah komentov. V článku som uviedol relatívne veľa právnych postupov, rôzne paragrafy zákona, rôzne súvislosti, prečo systém funguje tak, ako funguje. Z komentátorov sa nikto nezaoberal s právnickými otázkami, nikto sa nezaoberal so skutočnosťou, že štátne orgány, napr. Ministerstvo vnútra SR, polícia, Úrad normalizácie, metrológie a skúšobníctva (ÚNMS SR), SNAS, KEÚ, skúšobne zbraní a streliva a tým pádom čiastočne aj Ministerstvo obrany o týchto prerábkach majú vedomosti. Ja som bol pripravený s komentátormi debatovať na technickej a právnickej úrovni a nie na úrovni, že napr. občan, ktorý písal v českom jazyku, začal svoj koment slovami, citujem: „Oký pekný lovenský meno…“, pritom článok sa zaoberal s technickou a právnickou problematikou zbraní, takže touto cestou by som chcel poprosiť komentátorov, že komenty, ktoré nesúvisia s danou problematikou, nech neposielajú.

Zhováral sa Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov